Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Híreink

Az eltűnt repülőgép után kutatva újabb 19. századi hajóroncsot találtak

2016.01.14.
Egy újabb 19. századi hajóroncsot találtak az Indiai-óceán mélyén a Malaysia Airlines légitársaság 2014-ben eltűnt utasszállító repülőgépének felkutatását célzó művelet során - közölték szerdán az ausztrál hatóságok.
Bővebben »

Jakarta: nem tud magyar áldozatról a magyar nagykövetség

2016.01.14.
A jakartai magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy volna magyar állampolgárságú áldozata a csütörtöki terrorista támadásnak az indonéz főváros központjában.
Bővebben »

Szijjártó Ho Si Minh-városban újranyitotta a magyar külképviseletet

2016.01.14.
Szijjártó Vietnamban barátkozott: az Eximbank 200 millió dolláros hitelkerettel fogja támogatni a vietnami-magyar együttműködést.
Bővebben »

HOLI FESZTIVÁL-Színes porban táncolva várják a hinduk a tavaszt

2015.03.08.
A Holi fesztivál a hinduk egyik vidám tavaszi ünnepe, amellyel az új esztendő kezdetét ünneplik. A hinduk szerint a tarka színek távol tartják az ártó szellemeket, ezért ilyenkor vízzel leöntik egymást, színes festékport szórnak magukra és így táncolnak az utcán. A világszerte évről évre egyre népszerűbb festékporos fesztiválokat is a hindu hagyomány ihlette.
Bővebben »

Négy nap után újból megnyílt a nepáli repülőtér

2015.03.08.

Megrohamozták a turisták Nepál egyetlen nemzetközi repülőterét, miután a hét végén újra megnyitották a négy napig zárva tartott légikikötőt.

Bővebben »

Pálmalevél-kéziratokat fejtenek Tibetben

2015.03.08.
http://adserver.metropol.hu/www/delivery/lg.php?bannerid=319&campaignid=214&zoneid=38&loc=1&referer=http%3A%2F%2Fwww.metropol.hu%2Fbulvar%2Fcikk%2F1293850&cb=b36db8377c

Pálmaleveleken megörökített szútra kéziratokhoz készítenek négynyelvű szótárat tibeti buddhista kutatók - számolt be Drongbu Ceringdorje tibeti szakértő hétfőn Pekingben – írja az MTI.

Bővebben »

Sárgul a Tádzs Mahal, betiltották a tehéntrágya égetését

2015.01.19.

Betiltották a tehéntrágya égetését az észak-indiai Tádzs Mahal közelében, mivel a világhírű mauzóleum egyre sárgább a folyamatos levegőszennyezés következtében.

Bővebben »

A világ legnagyobb arany Buddha-szobra

2015.01.19.

Az óriási Arany Buddha-szobor Bangkokban a Traimit buddhista templomban található. Az alkotás tömör aranyból van és 5 és fél tonnát nyom.

Bővebben »

Megválasztotta új elnökét a tajvani kormánypárt

2015.01.19.

Eric Csut választották meg szombaton a Tajvant kormányzó Kuomintang (KMT) párt új elnökének, miután elődje a november végi súlyos választási vereség után lemondott a posztjáról. A politikusnak Hszi Csin-ping kínai elnök is gratulált.

 

Bővebben »

Betiltották a fuvarmegosztó alkalmazások használatát

2015.01.10.
Kína betiltotta, hogy magánemberek közösségi utazásmegosztó alkalmazásokkal fuvarozási szolgáltatást nyújtsanak, ezentúl csak a taxis engedéllyel rendelkező vezetők használhatják az Ubert és hasonló alkalmazásokat az ázsiai országban.
Bővebben »

Leértékelte fizetőeszközét Vietnam

2015.01.10.
A vietnami központi bank szerdán egy százalékkal leértékelte a nemzeti fizetőeszközt, a dongot, hogy így segítse a gazdaság növekedését és az inflációs célszám elérését.
Bővebben »

Nepál nyitni készül

2015.01.10.
A nepáli kormány komoly, a turizmussal kapcsolatos fejlesztéseket irányzott elő, hogy tovább növelje az országba látogató turisták számát.
Bővebben »

Megtagadja az újjászületést, ha Tibet nem lesz szabad

2014.09.16.

A dalai láma megtagadja, hogy újjászülessen, ha Tibet nem nyeri el függetlenségét Kínától - idézte a tibeti nép szellemi vezetőjének nyilatkozatát szerdán a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

 

 

Bővebben »

Thaiföld: a kijárási tilalomnak vége

2014.06.16.

Feloldotta péntek este azonnali hatállyal az ország egész területére vonatkozóan a kijárási tilalmat Thaiföldön a katonai vezetés, mert úgy ítéli meg, hogy már nem fenyegetnek erőszakos cselekmények. 

Bővebben »

Augusztus-szeptemberre lehet ideiglenes kormány Thaiföldön

2014.06.16.

A thaiföldi katonai vezetés augusztusra ideiglenes kormányt hoz létre a reformfolyamat felügyeletére. Azt egyelőre nem tudni, hogy civilekből vagy katonákból áll-e majd a testület.

Bővebben »

Lemondott Miss Thaiföld: politikai támadások érték

2014.06.11.

Mindössze egy hónapig viselte a Miss Universe Thaiföld címet a 22 éves szépség, de ezalatt annyi támadás érte - nemcsak a közösségi médiában, de politikai okokból is -, hogy visszaadta a koronát.

Bővebben »

Feloldották a kijárási tilalmat Thaiföld számos üdülőhelyén

2014.06.11.

A napokban feloldották az éjszakai kijárási tilalmat Thaiföld több népszerű üdülőhelyén,

Bővebben »

Hiába a puccs, újra érdemes Thaiföldre utazni

2014.06.05.

Megszüntette a kijárási tilalmat kedden három népszerű tengerparti üdülőhelyen a thaiföldi hadsereg, hozzátették azonban a katonák, hogy a május 22-i hatalomátvétel után életbe léptetett tilalom érvényben marad a fővárosban, Bangkokban és az ország többi részén.

Bővebben »

Thaiföldi puccs - A hadsereg királypárti tanácsadókat nevezett ki

2014.05.28.

Két nyugalmazott királypárti tábornokot is kinevezett a thaiföldi katonai vezetés a tanácsadói testületbe, ezzel megerősítette a sárgaingesek kormányzati pozícióit.

Bővebben »

Thaiföld hadserege is büntetné a Facebook-kommenteket

2014.05.28.

Egy ideig nem volt elérhető a közösségi szolgáltatás, felröppent a pletyka, hogy betiltották. A puccsot vezető hadsereg ezt tagadta, de annyit azért közöltek, hogy a "felforgató" bejegyzések közzétevőit büntetni fogják.

Bővebben »

A thaiföldi hadsereg főparancsnoka figyelmeztet

2014.05.28.

Thaiföld új katonai vezetője május 26-án, hétfőn figyelmeztetett: az általa végrehajtott előző heti puccs ellenzői ne keverjenek bajt, ne fogalmazzanak meg bírálatot és ne tiltakozzanak, máskülönben a nemzet visszacsúszik a zűrzavar és az utcai erőszak állapotába.

Bővebben »

A thaiföldi helyzet nem biztonságos

2014.05.26.

Nyugodt, de képlékeny a helyzet Bangkokban, a Külügyminisztérium fokozott óvatosságra int.

Bővebben »

A thai király elfogadta a főparancsnokot a katonai tanács vezetőjeként

2014.05.26.

Bhumibol Aduljadedzs thaiföldi király elfogadta a hadsereg főparancsnokát az országot irányító katonai tanács vezetőjeként,amikor Prajuth Csan-ocsa tábornok hétfőn az uralkodónál járt - jelentette be Prajuth fogadása után.

Bővebben »

A hadsereg szabadon engedte Sinavatrát

2014.05.26.

A hadsereg szabadon engedte Jinglak Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnököt, valamint Szuthep Thaungszubant, a kormányellenes megmozdulások vezéralakját - jelentette a Bangkok Post című lap hétfőn.

Bővebben »

Hadiállapot Thaiföldön - Óvatosságra inti az utazókat a külügy

2014.05.22.

Thaiföld egész területére rendkívüli állapotot hirdetett kedd hajnaltól a hadsereg, ezért a Külügyminisztérium konzuli szolgálata fokozott óvatosságra inti az országba utazó vagy ott tartózkodó magyar állampolgárokat.

Bővebben »

Hadiállapotot hirdettek ki Thaiföldön

2014.05.20.

Kedden hadiállapotot hirdetett a hadsereg Thaiföldön. Ezzel akarnak véget vetni a hónapok óta tartó kormányellenes tüntetéseknek. Azt állítják, nem hatalomátvételről van szó, egyszerűen békét és rendet akarnak. Tévéket is megszálltak. 

Bővebben »

Rendőrök vigyázzák a tibeti antilopok vonulását

2014.05.20.

Rendőri erők felügyelik a ritka tibeti antilopok vonulását Kína dél-nyugati részén, hogy biztosítsák az állatok testi épségét.

Bővebben »

A védelmi miniszterrel a fedélzetén lezuhant egy katonai repülő Laoszban

2014.05.20.

Az ország védelmi miniszterével és más magas rangú tisztségviselőkkel a fedélzetén lezuhant egy katonai repülőgép május 17-én, szombaton Laoszban.

Bővebben »

Indonéz napok a Nagycsarnokban.

2014.05.12.


Vámház krt-i Vásár
csarnok
(Budapest IX. kerület, Vámház krt. 1-3.)

2014. május 13-15.
kedd-csütörtök: 10.00 – 17.00

Bővebben »

Indonéz napok a SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központban!

2014.04.29.

Az Indonéz Nagykövetség és a Indonéz Kereskedelmi Központ egyfajta küldetésének tekinti, hogy tevékenységével ne pusztán megismertesse az indonéz kultúrát Magyarországon, de ezt immár évek óta összeköti egy jótékonysági vásárral is.

 

indonézia

Bővebben »

Repülő ősgyíkot találtak a Góbi-sivatagban

2014.04.28.

A szárnyas gyíkok (pteroszauruszok) evolúciójának hiányzó láncszemét jelentő, 163 millió évvel ezelőtt élt őshüllő fosszíliáját fedezték fel a kutatók Kínában.

Bővebben »

Ebben az idényben már senki nem juthat fel a Mount Everestre Nepál felől

2014.04.28.

Szinte biztos, hogy ebben a hegymászó idényben Nepál felől senki nem jut fel a Mount Everestre, miután újabb lavinák voltak azon a részen, ahol a múlt héten 16 hegyi vezető vesztette életét.

Bővebben »

Eltűnt egy magyar túrázó a Himalájában

2014.04.28.

Budapest, 2014. április 26., szombat (MTI) – Eltűnt egy magyar túrázó a Himalájában, a felvidéki Princzkel Tamást múlt vasárnap látták utoljára a nepáli Tingpocsőben (Ding Boche) – adta hírül szombaton a 4BAKANCS hegymászóportál.

 

Bővebben »

A thai kormányfő haladékot kapott a védekezésre az egyik ellene zajló eljárásban

2014.04.24.

A thaiföldi alkotmánybíróság május 2-áig adott haladékot Jinglak Sinavatra miniszterelnöknek arra, hogy az ellene indított eljárásban megvédje magát a hatalommal való visszaélés vádjával szemben - közölte a testület szóvivője szerdán.

Bővebben »

Medgyessy Péter az indiai ősi gyógymód elterjesztéséért

2014.04.24.

A magyar kormány is támogatja az ayurvéda magyarországi elfogadtatását.


Bővebben »

Több százezren maradtak ivóvíz nélkül Kínában

2014.04.24.

Több mint 300 ezer ember maradt víz nélkül Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban, miután a vezetékes vízről kiderült, hogy jelentős mértékben tartalmaz ammóniát és nitrogént is – közölte a kínai média csütörtökön a helyi kormányzat közleményére hivatkozva.

Bővebben »

Egyedülálló látványosság: jávai wayang-bábok és gamelán-hangszerek

2014.04.23.

Augusztus végéig látható a indonéz ihletésű jávai wayang-hagyomány különös világa a budapesti Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban. A wayang archaikus, szigorú szabályok által kötött, mégis rendkívül rugalmas bábjáték-műfaj, mert folyamatos kölcsönhatásban áll a környezetével, ugyanakkor nyitott a külvilág felé is. (A szerző felvételeivel.)

 

Bővebben »

Egy hete tart az elmúlt évek legnagyobb munkássztrájkja Kínában

2014.04.23.

Több mint egy hete tart és immár egy másik gyárra is átterjedt a legnagyobb márkás cipőket gyártó, dél-kínai Tungkuangban lévő Jüe Jüen cég dolgozóinak sztrájkja - számolnak be független munkajogi szervezetek.

Bővebben »

Nem tudni, folytatják-e a serpák a hegymászó szezont

2014.04.23.

A korábbi értesülésekkel szemben a nepáli serpa hegyi vezetők egyelőre nem döntötték el, hogy lemondanak-e minden mászást és vezetést a nemrég elkezdődött szezonra a Mount Everesten a múlt pénteki tragédia miatt.

Bővebben »

Mindenki elázik az országban, ahol 543-ral többet írnak

2014.04.17.

Vasárnap Thaiföldön megint elszabadulnak a locsolócsövek. Ember nem maradt szárazon: se kívül, se belül. De most nem újabb tüntetésre készülnek a különböző színű ingeket magukra öltő csoportok, hanem a barátok, szomszédok, utcabéliek és legfőképpen a forróság ellen vívott barátságos mérkőzésre. Kezdett veszi a több napos, hagyományos thai vizes újév: a Sonkran.

Bővebben »

Indiában megkezdődött a parlamenti választások ötödik szakasza

2014.04.17.

12 szövetségi állam 121 választókerületében várják az urnákhoz a szavazókat.

Bővebben »

Megkezdődött Indiában az eddigi legnagyobb választás

2014.04.09.

Indiában egy hónapon át 814 millió embert várnak az urnákhoz 930 ezer szavazókörben. Közvélemény-kutatások szerint a maratoni voksolás jelentős változást hozhat az indiai politikában, véget vethet az Indiai Nemzeti Kongresszus uralmának.

Bővebben »

Választások kezdődtek Indonéziában

2014.04.09.

Parlamenti és helyhatósági választásokat tartanak a világ legnépesebb muzulmán országában. A 253,6 millió lakosú országban 12 párt versenyez a képviselőház 560 mandátumáért.

Bővebben »

Egyre többen kíváncsiak Tibetre

2014.04.09.

Több mint 486 ezer turista fordult meg Tibetben az idei év első három hónapjában, a világ tetejének is nevezett terület egyre kedveltebb utazási célpont - számolt be a kínai média a helyi illetékesek tájékoztatása nyomán.

Bővebben »

Megtartották a szenátusi választást Thaiföldön

2014.03.31.

Szenátusi választásokat tartottak vasárnap Thaiföldön, dacára a nem szűnő belpolitikai válságnak és a tüntetéseknek - a voksolás eredménye kulcsfontosságú lehet a kormányfő számára, mivel a szenátusnak hatalmában állna eltávolítani őt, amennyiben az ellene indított jogi eljárás sikerrel jár.

Bővebben »

Elismerést kapott Kambodzsa a Világbanktól

2014.03.31.

Megújította határátkelőit, és javította elavult infrastruktúráját Kambodzsa, ezzel az ország számos helyett lépett előre a Világbank logisztikai ranglistáján. Ázsiában az utóbbi években felértékelődtek a logisztikai beruházások.

Bővebben »

Börtön fenyegeti Kambodzsában a puskázó diákokat

2014.03.31.

Ezentúl börtön fenyegeti Kambodzsában a puskázó diákokat és a korrupt tanárokat.

Bővebben »

Itt minden arany, ami fénylik

2014.03.26.
Akinek már nem elég egzotikus az egyre inkább modernizálódó Délkelet-Ázsia, Mianmarban még megtalálhatja azt az Indokínát, amelyet régi olvasmányaiból ismer.
Bővebben »

Ember mentes tigris rezervátumot terveznek

2014.03.26.

Ember mentes tigris rezervátumot terveznekKína északkeleti részén a vadon élő szibériai tigriseket és leopárdokat nyomon követő vizsgálatok a populációk regenerálódását tárták fel.

Bővebben »

Cipzárorrú tengeri őshüllőt találtak Kínában

2014.03.26.

Az eddig ismert egyik legbizarrabb kinézetű tengeri őshüllő került elő a kínai középső triász korú kőzetekből.

Bővebben »

A nepáliak felszámolnák a Mount Everest körüli közlekedési dugókat

2014.03.25.

A nepáli turisztikai minisztérium hétfői közlése szerint egyebek között úgy csökkentenék a torlódást, hogy külön köteleket rögzítenének a felfelé és lefelé haladó hegymászóknak a csúcs közelében.

Bővebben »

Külföldi szakértők százait hívják Kínába a szmog megfékezéséért

2014.03.25.

A 72 milliós észak-kínai tartomány, Hopej 200 külföldi szakértőt szeretne a területére csalogatni a következő négy évben összesen ötven olyan projekthez, amelynek célja a légszennyezés megfékezése - számolt be róla a China Daily című angol nyelvű napilap hétfői számában.

 

Bővebben »

Thaiföld ismét választ

2014.03.24.

Új választásokat tartanak Thaiföldön, miután az alkotmánybíróság ma érvénytelennek nyilvánította a február 2-án tartott általános választásokat.

Bővebben »

A halál megértését segíti a buddhista tanító új könyve

2014.03.24.

A tibeti buddhista mesterek évszázadok óta örömet és jelentést fedeznek fel a haldoklás folyamatában, mert pontosan tudják, hogy mi fog történni velük utána.

Bővebben »

Utolsó napjaikat élik a bangladesi vidrás halászok

2014.03.24.

Szily László fantáziájának hangzik, de valóban létező technika a vidrás halászat. De alig maradt már, aki csinálja.P

Bővebben »

Érvénytelen a thaiföldi választás

2014.03.21.

A thaiföldi alkotmánybíróság érvénytelenítette pénteken a február 2-án megtartott parlamenti választások eredményét – írja az MTI.

Bővebben »

Ősi császári palota romjait tárták fel Kínában

2014.03.21.

Egy ősi kínai császári palota romjait tárták fel a közép-kínai Honan tartományban - jelentették be helyi régészek. A most feltárt komplexum romjait háromévnyi folyamatos munkával ásták ki a régészek. 

Bővebben »

Csirkék tízezreit vágták le a madárinfluenza-fertőzés miatt Kantonban

2014.03.21.

Több mint 80 ezer csirkét vágtak le kényszerből a dél-kínai Kanton tartomány Csuhaj városában, mert egyes példányokban kimutatták a madárinfluenza H7N9-es altípusát - jelentette a kínai média csütörtökön.

Bővebben »

Mától megszűnik a szükségállapot Thaiföldön

2014.03.20.

Jinglak Sinavatra ügyvezető miniszterelnök kormánya ma bejelentette, hogy szerdától visszavonják az ellenzéki tüntetések miatt két hónapja elrendelt szükségállapotot Bangkokban és a környező tartományokban.

Bővebben »

Visszatér a politikába Norodom Ranariddh kambodzsai herceg

2014.03.20.

Norodom Ranariddh kambodzsai herceg, a 2012-ben elhunyt Norodom Szihanuk egykori király fia bejelentette vasárnap, hogy visszatér a politikába, és új pártot alapít, amellyel indulni akar a 2018-as választásokon.

Bővebben »

Kínai sarok nyílt az idegennyelvű könyvtárban

2014.03.20.

Mintegy háromszáz darab kínai nyelvű és Kínával kapcsolatos dokumentumból, köztük nyelv- és szakkönyvekből nyílt különgyűjtemény szerdán az Országos Idegennyelvű Könyvtárban Budapesten.

Bővebben »

A Krisnások is a mennybe mennek

2014.03.18.

Hetvenemeletes Krisna-templomot építenek az észak-indiai Uttar Prades államban lévő Vrindávan zarándokhelyen: a vallási célú felhőkarcoló a tervek szerint India legnagyobb szentélye lesz.

Bővebben »

India válhat az új légiközlekedési központtá

2014.03.18.

Az Airbus szerint India válhat az új légiközlekedési központtá, az országba legutóbbi piaci előrejelzése szerint 1290 új repülőt szállíthatnak 2032-ig 190 milliárd dollár értékben.

Bővebben »

Ilyen a világ legszínesebb fesztiválja

2014.03.18.

Lezajlott a Holi fesztivál, a hinduk egyik vidám tavaszi ünnepe, amellyel az új esztendő kezdetét ünneplik. A hinduk szerint a tarka színek távol tartják az ártó szellemeket.

Bővebben »

Megtorpant az érdeklődés Thaiföld iránt az utazási irodák szerint

2014.03.17.

Megtorpant az érdeklődés a thaiföldi utazások iránt, az MTI által megkérdezett utazási irodák ezt részben az országban kialakult belpolitikai helyzettel, részben pedig az általános gazdasági környezettel magyarázták.