Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Kambodzsa
Kambodzsa
 
Kambodzsa egy Magyarországnál csaknem kétszer nagyobb ország a Thai-öböl (vagy Sziámi-öböl) partján. Az ország területe 181 040 km². Nyugatról és északnyugatról Thaiföld, északkeletről Laosz, keletről és délkeletről pedig Vietnam határolja. 443 kilométernyi tengerpartja van a Thai-öbölnél. Az ország neve egy mimózaféle fa indonéz nevéből keletkezett. A volt francia gyarmat 1953-ban nyerte el függetlenségét. A vietnámi háború alatti (amerikai, dél-vietnámi) megszállását húsz évig tartó polgárháborús időszak követte. Felszíne kisebb rögökkel tarkított alföld, csak délnyugati részén találhatók középmagas hegyláncok. A Mekong folyó trópusi monszunéghajlatú alföldjén elsősorban rizst termesztenek, de megterem a batáta, a cukorpálma és számos trópusi gyümölcsféle is. A Tonlé Sab a Föld egyik halban leggazdagabb tava, sok kambodzsainak nyújt megélhetést. Jelentős a trópusi fák kitermelése.

Kambodzsa földrajza

Domborzat
Felszíne kisebb rögökkel tarkított alföld, csak délnyugati részén találhatók középmagas hegyláncok. Az állam 75%-a 100 m-nél alacsonyabban fekszik. A kevés hegylánc közé tartozik a Cardamom-hegység, a Dâmrei-hegység(magyarul Elefánt-hegység), illetve a Dângrêk-hegység a thai határ közelében. Kambodzsa legmagasabb pontja a Phnom Aoral, 1813 méter magas.

Éghajlat
A trópusi monszun övezetben fekszik, a hőmérséklet 10 és 38 °C között ingadozik. A délnyugati monszun csapadékban gazdag levegőt hoz India és a Thai-öböl felől május és október között. A legcsapadékosabb hónapok a szeptember és az október. A száraz évszak novembertől márciusig tart, ekkor az északkeleti monszun alig hoz csapadékot. A legszárazabb hónapok a január és a február.
 
 
Vízrajz
 
Kambodzsa vízrajzában két meghatározó tényező van:
a Mekong (khmerül Tonle Thom azaz „nagy folyó”)
a Tonle Sap („nagy tó”)                                                                         
Ez utóbbi az ország legnagyobb tava. Száraz időszakban 2590 km² nagyságú, de ez az esős évszakban 24 605 km² is. A Mekong és a Tonle Sap sok embernek nyújt megélhetést a halászat révén.
Kambodzsa történelme;

Korai történelem
Az 1–6. századig a mai Kambodzsa a Thaiföldet, Malajziát, Laoszt és Dél-Vietnamot magában foglaló buddhista Funan-birodalomhoz tartozott, amely Kínával laza vazallusi függésben állt. A 6. században alakult ki a Csenla-állam, amely Észak-Kambodzsára és Dél-Laoszra terjedt ki. Ennek uralkodó vallása a hinduizmus volt.

A Khmer Birodalom (802–1431)
802-ben II. Dzsajavarman alapította a Khmer Birodalmat, amely évszázadokig a legerősebb állam volt az Indokínai-félszigeten. A korlátlan hatalmú uralkodók sorozatos hadjáratokban hatalmas területeket hódítottak meg. Az állam a 12. században, II. Szurjavarman és VII. Dszavajarman uralkodása idején érte el legnagyobb kiterjedését, ekkor hatalma kiterjedt a Maláj-félszigetre, iletve a mai Kambodzsa, Laosz, Sziám és Dél-Vietnam területére. Magas színvonalú mezőgazdasággal, illetve kézműiparral rendelkezett és élénk kereskedelmet folytatott Indiával és Kínával. A 13. századtól belső viszályok, valamint a thai és vietnami betörések gyengítették a birodalmat, míg végül 1432-ben a khmerek feladták Angkort, a fővárosukat.

1432–1863
Angkor elfoglalása után a khmer állam áthelyezte székhelyét Phnom Penhbe. A thai és vietnami királyok további területeket szakítottak le az országból, végül Kambodzsa függő helyzetbe került Sziámmal (Thaiföld) szemben. 1618-ban egy sikeres felkeléssel kiűzték a sziámi helyőrséget és rövid időre ismét független lett. Ezután azonban a Sziám és Vietnam közötti viszályok gyújtópontjába került az ország, amelyek egymást váltva uralkodtak az ország területének nagy részén. 1739-ben II. Thommo Racsa király megpróbálta visszafoglalni az elragadott területeket, de nem járt sikerrel. Ezután tovább folytatódott a Sziám és Vietnam közötti ellenségeskedés egészen a francia gyarmatosításig.

Kambodzsa a gyarmati időszakban (1863–1953)
Az ország 1863 és 1953 között az Indokína nevű francia gyarmat része volt. 1863-ban a Sziám által hatalomra juttatott király, Norordom, Franciaország védnökségét kérte. 1867-ben erről meg is állapodott a sziámi király és Franciaország. Ezért cserébe Battambang és Siem Reap tartomyányok is Sziám fennhatósága alá kerültek. 1906-ban ezeket visszakapta Kambodzsa egy franica–sziámi megállapodás értelmében. Ezek után Kambodzsa mint francia gyarmat fejlődött tovább.
1941-ben Japán elfoglalta az országot és ellenőrzése alatt tartotta egészen 1945-ig. 1945-ben Norodom Sihanouk kikiáltotta a függetlenséget, de ezután az országot ismét francia csapatok foglalták el. Végül további 8 évnyi francia uralom és hosszú tárgyalások után 1953. november 9-én Kambodzsa függetlenné vált.

1953–1975
1955-ben Sihanouk lemondott a trónról apja javára, hogy miniszterelnök lehessen. 1960-ban apja halála után továbbra is ő maradt a miniszterelnök, de fölvette a hercegi címet is. A vietnami háború kezdete után a semlegességi politika mellett szállt síkra. 1970-ben gyógykezelés céljából Párizsba utazott, ezalatt 1970. március 18-án Lon Nol és Sziszovath Szirik Matak herceg vezetésével államcsínyt hajtottak végre. Emiatt az országban nemzeti ellenállási mozgalom bontakozott ki, és külföldi csapatok is érkeztek a felkelők segítségére, például a Viet Congtól. Emiatt Nixon elnök támadást rendelt el a Dél-Vietnammal határos Kambodzsa területén lévő Viet Cong bázisok ellen, illetve bombázták is az országot. Erre a Viet Cong katonái beljebb nyomultak az országban, ami azt tovább destabilizálta. Ez kedvezett a Vörös Khmerek mozgalmának akik eddig főleg a hegyvidékeken birtokolták az országot, de ezután egyre inkább előrenyomultak, míg végül a kambodzsai újév napján, április 17-én bevonultak Phnom Penhbe.

A vörös khmerek (1975–1979)
 
 
Miután a Pol Pot vezette Vörös Khmerek bevonultak a fővárosba és kikiáltották a Demokratikus Kambodzsa nevű államot, az ország történelmének legsötétebb, legvéresebb korszaka kezdődött el.
A vörös khmerek egy agrárparaszti kommunista országot akartak létrehozni, és emiatt úgy gondolták, hogy nincs szükség értelmiségiekre. Ezért haláltáborokat hozott létre ahová bárkit elhurcoltak, ha értelmiségi, tanár, vallási vezető, nem khmer nemzetiségű, szemüveges, nyugattal kapcsolatban álló vagy a „rendszerre veszélyes” ember volt. A legszolidabb becslések szerint is több mint egymillió ember halt meg, de van olyan vélemény, miszerint az akkori 8 milliós lakosság egyharmadát kiirtották. A városokból rengeteg embert telepítettek ki a bombázásokra hivatkozva. A kegyetlenkedések elöl sokan átszöktek a thai határon.
A vietnami határ sorozatos megsértése és a vietnami kisebbség kivégzése miatt Vietnam 1979-ben elűzte a Pol Pot rezsimet, ami a hegyekbe és őserdőkbe visszahúzódva folytatott gerillaharcot egészen 1996-ig. Pol Pot 1998-ban halt meg. Emberiség elleni bűntetteiért soha nem vonták felelősségre.

Kambodzsai Népköztársaság (1979–1989)
A vietnami hadsereg bevonulása után az általuk támogatott kormány került hatalomra. A katonák gerillaharcot folytattak a hegyekbe visszahúzódott vörös khmerekkel. A továbbra is polgárháborúhoz hasonló állapot a 80-as évek végétől kezdett megszűnni. Ugyanekkor tárgyalások is kezdődtek a vietnami katonák kivonulásáról, amire végül 1989-ben került sor.

A modern Kambodzsa
Miután a vietnami katonák elhagyták az országot, tárgyalások kezdődtek Párizsban az ország jövőjéről. ENSZ békefenntartó csapatokat küldtek az országba és 1993-ban megtartották az első szabad választásokat. A választók 90%-a kinyilvánította a véleményét. Az első helyen Norodom Ranariddh pártja a FUNCINPEC győzött, a második helyet a Hun Sen vezette CPP (Kambodzsai Néppárt), a harmadikat a Buddhista liberális párt szerezte meg. Megalakult a 120 tagú Nemzetgyűlés, amely Norodom Sihanoukot választota királlyá, Norodom Ranariddh és Hun Sen pedig miniszterelnökök lettek. Az 1998-ban tartott választásokat a CPP nyerte, maga mögé utasítva FUNCINPEC-et és az SRP-t. Koalíciós kormány alakult, a miniszterelnök Hun Sen lett. A 2003. július 27-én tartott választások hasonló eredménnyel végződtek. Ismét Hun Sen lett a miniszterelnök, és a mai napig is ő az. 2004-ben Sihanouk király egészsége leromlott, ezért lemondott a trónról. Először úgy tűnt hogy Norordom Ranariddh lesz az új király, de a koronázó tanács végül Norodom Sihamonit választotta Kambodzsa új királyává.

Államszervezet, közigazgatás;

Államszervezet
Az ország államformája alkotmányos monarchia.
A király az állam feje. A jelenlegi királyt, Norordom Sihamonit 2004el.                                                                       
A kormány feje a miniszterelnök, akit a király nevez ki a Nemzetgyűlés jóváhagyása után. A tényleges hatalmat           Norordom Sihamoni tehát a miniszterelnök által vezetett kormány, illetve a parlament két háza, a Nemzetgyűlés és a Szenátus birtokolja. A jelenlegi miniszterelnök Hun Sen. . október 29-én választották királlyá egy kilenc tagú koronázó tanács által. Igazi hatalma nem nagyon van, inkább reprezentációs feladatokat lát 
 
Közigazgatás

A közigazgatást a következő módon osztották fel:
20 tartomány (khett):
 1. Banteay Meanchey
 2. Battambang
 3. Kampong Cham
 4. Kampong Chhnang
 5. Kampong Speu
 6. Kampong Thom
 7. Kampot
 8. Kandal
 9. Koh Kong
 10. Kratié
 11. Mondulkiri
 12. Oddar Meancheay
 13. Pursat
 14. Preah Vihear
 15. Prey Veng
 16. Ratanakiri
 17. Siem Reap
 18. Stung Treng
 19. Svay Rieng
 20. Takéo
4 városi körzet (krong)
 1. Phnom Penh
 2. Sihanoukville (Kampong Som)
 3. Pailin
 4. Kep
10 sziget (koh)
 1. Koh Kong
 2. Koh Polaway
 3. Koh Rong
 4. Koh Rong Samlon
 5. Koh Sess
 6. Koh Tang
 7. Koh Thass
 8. Koh Tral (Vietnam irányítása alatt, Phú Quốc néven)
 9. Koh Traolach
 10. Koh Treas
Ezenkívül vannak még kisebb közigazgatási egységek, a körzetek (srok) és a közösségek (khum).

Népesség;

Etnikumok
A lakosság 90%-a khmer nemzetiségű. Ezenkívül élnek az országban kínaiak, vietnamiak és indiaiak.

Nyelvek
Az ország hivatalos nyelve a khmer, ami az ausztroázsiai nyelvcsalád mon-khmer ágába tartozik. Beszélik még a franciát, ami a gyarmati időszakban az Indokínai-félsziget lingua francája volt, és az angolt is, ami a diákok és az üzletemberek körében egyre népszerűbb.

Vallások
Az ország lakosságának 93%-a a buddhista vallás khmer változatát gyakorolja, a muszlimok száma 5%, a keresztényeké 2%.

Kultúra
A khmer kultúra a khmer birodalom virágkora alatt terjedt el. Erős befolyással voltak rá a szomszédos országok, Sziám és Laosz ,illetve India, hinduizmus és a buddhizmus. Főleg a khmer építészet és tánc a jelentős. Az építészetben sokak által ismert Angkor Vat, a híres templomváros. A tánc sok hasonlóságot mutat a környező országokéval. A tradicionális khmer táncot az ország királya, Norodom Sihamoni is elő tudja adni

Ünnepek
Kambodzsa legjelentősebb ünnepe a Bonn Om Teuk („csónakverseny fesztivál”). Az esős évszak végén tartják a Mekongon, amikor az kezd visszaállni a normális vízszintjére. Az ország népességének majdnem 10%-a kilátogat erre az eseményre. Részt vesznek a hajóversenyen, hálát adnak a holdnak, tűzijátékot néznek, és játékokat játszanak, mint például a foci vagy kakasviadal.

Gasztronómia
A kambodzsai konyha hasonlóságokat mutat a környező országokéval, főleg a thai, az indiai és a kínai konyhával. Gyakran használ gyógynövényeket, például a kínai metélőhagymát vagy a vietnami koriandert. A fűszerek közül gyakran használt a kurkuma, a gyömbér és a citromfű, a gyümölcsök közül az ananász, a sapoldilla, a jan gyümölcs, a kuy gyümölcs, a zöldségek közül pedig a bébikukorica, a bambuszgyökér és a kínai brokkoli. A legnépszerűbb húsfajta a hal és a legkedveltebb halból készült étel az amok. Ezenkívül népszerűek a sertéshúsból készül ételek például a twah ko ami a magyar hurkához hasonló étel, a bárány-, a csirke-, a marhahús, illetve a különleges fajták, például a béka-, a teknős-, a rák-, illetve a tarantullahús. Népszerű ételek az Ansom chek, Ansom chrook, Ngam nguv, Lok Lak és a Kuytheav.
 
Sport
A futball az ország egyik legnépszerűbb sportja. A Kambodzsai Futballcsapat 1972-ben negyedik helyezett lett az Ázsia kupán. A sorozatos polgárháborúk óta azonban nem tudott jelentősen fejlődni a csapat.
Más nyugati sportok, mint a röplabda, a rögbi, a gyephoki vagy a testépítés egyre népszerűbb, főleg a fiatalok körében. A legnépszerűbb sport a Pradal Serey, ami egyben nemzeti sport is. Ezenkívül népszerűek még a hagyományos keleti sportok, mint a taekwondo, a karate és a kung-fu.

Gazdaság
 
A 1970-es évek zűrzavara után 80-as évek második felétől kezdett el fejlődni a gazdaság jelentősebben. Az 1997-es gazdasági visszaesés után az ország 2000-től kezdve átlagosan 5%-os GDP-je volt. A magas fejlődés ellenére
a szomszéd országokhoz képest még mindig elmaradott. Még mindig nagy probléma a nagy méretű szegénység a nép körében és a korrupció.
Legnagyobb szerepe a mezőgazdasagnak van. Főleg rizst termesztenek, ezenkívül a halászatnak is jelentős szerepe van a lakosság élelmezésében. De ezek is csak nehezen tudják ellátni a népet a szükséges élelemmennyiséggel.
Az ország amúgy sem fejlett iparát a polgárháború gyakorlatilag teljesen tönkretette. A textilipar és a rizshántolás, ami igazán jelentős.
A turizmus az ország második legnagyobb bevételi forrását jelenti. A látogatók 60%-a Angkor Watra, vagy Phnom Penh nevezetességeire kíváncsi. Divatos üdülőhely még az ország déli részén fekvő Sihanoukville, amit a homokos tengerpart miatt kedvelnek a turisták.
A közúti közlekedésben egyre inkább kezd helyet kapni az autók és motorbiciklik használata, de még mindig fontos eszköz a hagyományos riksa. Ezt nem csak a helyi emberek, hanem egyre többször a turisták is használják.
Az országnak kettő, összesen 612 km hosszúságú egyvágányú, 1 méter nyomtávú vasútvonala van. Az egyik vonal Phnom Penhből Sihanoukville-be tart, a másik úgyszintén Phnom Penhből Sisophonba, de gyakran csak Battambangig megy.
Két nemzetközi repülőtere van: a Pochetong Nemzetközi Repülőtér Phnom Penh közelében, a másik pedig Angkor Wat-ban, a turisták által gyakran látogatott romvárosban. Ezenkívül vannak még más városokban is repülőterek, de ezek csak helyi jelentőségűek (pl. Siem Reap, Battambang, Mondulkiri, Ratanakiri, Stung Treng).
A folyami hajózás is jelentős a közlekedésben. Két hajózható folyó van, a Mekong és a Tonle Sap. 2 fő kikötő van Phnom Penhben és Sihanoukville-ben, ezenkívül van még néhány kisebb kikötő is a folyók mentén.
 
Forrás : http://hu.wikipedia.org
2020. Szeptember 28.
Vendel
  Keresés:
     
  Bejelentkezés:
Név:  
Jelszó:  

Regisztráció
Hirdetés

Hirdetés

  © 2020. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.