Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Nepál
Nepál

Magyarországnál másfélszer nagyobb ország. India és Kína közé ékelve, a Himalája területén fekszik. Óind eredetű nevének jelentése nem tisztázott. 1768 óta tartó függetlenségét több-kevesebb külső segítséggel sikerült megőriznie. Északi részét a Himalája vonulatai és az általuk közrezárt, sűrűn lakott medencék uralják. A magashegységi tájat - déli irányban - erdőkkel fedett, mocsarakkal tarkított dombvidék váltja fel. A magasabban fekvő medencékben búzát, kukoricát, kölest termesztenek. A monszun hatása alatt álló dombvidék jellegzetes terményei: rizs, juta, tea, gyümölcsfélék. A hegyi legelőkön jelentős az állattenyésztés. Ipara fejletlen, kizárólag a mezőgazdasági terményeket dolgozza fel.

Története
2006. április 21-én Gyanendra király a két hete tartó tüntetések hatására lemondott a teljhatalomról és a többpárti demokrácia irányába tett nyilatkozatokat. A tüntetéseknek 14 halálos áldozata volt. A király felkérte az ellenzéki pártokat, hogy állítsanak miniszterelnök-jelölteket. 2005. február 1-e után 2006. április 30-án lett újra miniszterelnöke az országnak, amikor beiktatták hivatalába Giridzsa Praszad Koiralát.

Katmandu Az ország fővárosa és legnagyobb városa egyben. Jellemzi a nagy történelmi múlt, csakúgy, mint az egyre inkább teret hódító modernitás. A város magja a Durbar tér, ettől nyugatra fekszik a Vishnumati folyó, északra pediga Ratna park.
A Bagmati folyó a város déli-, a Thamel nevuturistaközpont pedig az északi határa. Patan A völgy másodiklegnagyobb városa, a Bagmati folyó választja el Katmandutól,de ez a város sokkal csöndesebb és kevésbé mozgalmas.

Patan városa büszke a templomaira és a mesterembereire, akiknek amunkája látható nagyrészt a Durbar téren: a királyi palota ésa Jagannarayan templom a legfontosabbak. Pár perc sétára atértől található az Aranytemplom nevű buddhista kolostor és aKumbeshawar, Patan legrégibb temploma (1392-bol). További látnivalók a 25OO évvel ezelőtt épített négy sztupa és Nepál egyetlen állatkertje Katmandutól 5 km-re van, kerékpárral,taxival vagy busszal lehet átmenni.

Bhaktapur
a Katmandu-völgyhárom fő városa közül a leginkább középkori.
A mostani fejlesztések ellenére is őrzi az időtlenség látszatát, hiszen építészete a XVII. sz. végére tehető. Itt is van egy Durbar tér, amely nagyobb a katmanduinál is, számos templom, szoborés oszlop látható itt. Az Ugrachandi és Bhairab szobrok például, amelyek alkotójának levágták a kezét, hogy nehogy máshol is ilyen nagyszerű szobrokat készítsen. A másik tér a Taumadhi Tole, itt található a völgy legmagasabb temploma, a Nyatapola. Megéri időnként elszakadni a templomoktól, hogy anapi élet rituáléit végignézzük: ahogy a gabonát kiteszik a napra száradni, ahogy a családok vizet gyűjtenek vagy mosnak a közös csapoknál, ahogy a gyerekek egyszerű játékokat játszanak, vagy ahogy a fazekasok dolgoznak. 35 km-re van a város Katmandutól, könnyen elérhető busszal. A Katmandu-völgykörül A fent említett három városon kívül van még egy sor gyönyörű falu, templom és sztupa völgy szerte. Az egyik ilyen Nepál legismertebb műemléke, a Swayambhunath buddhista templom. E mögött található a Pashupatinath nevű hindu templom,a Bagmati folyó partján. A bodhnath-i sztupa a legnagyobb az országban, és az egyik legnagyobb a világon. A völgy ezeken kívül sok lehetőséget nyújt kirándulásra, túrázásra, például Nagarkot és Dhulikhel üdülő falukba, a tatopani-i meleg vízű forrásokhoz, a pulchowki-i erdokbe, és hegyi kerékpározásra Chapagaon és Bungamati régiókba. A Katmandu környéki látnivalók többsége gyalog elérhető, mégis, a legkönnyebb biciklivel közlekedni, a fáradékonyabbaknak pedig megéri taxit bérelni egy napra. Terai A legjelentősebb hely a Királyi Chitwan Nemzeti Park. Védett állatok - elefánt, rinocérosz,tigris, párduc és szarvas - élnek a parkban, amelyeket akár elefánthátról, akár jeep-bol, akár pedig kenuból lehet megtekinteni. Az egyik legvonzóbb, turistákkal teli város Janakpur, amelynek vallási jelentőségét az adja, hogy itt született Sita (a hindu Ramayanából ismert Rama felesége).Pokhara Inkább természeti-, mint történelmi- vagy kulturális jelentőségű város. Csöndes, tóparti fekvése és a hegyekhezvaló közelsége miatt ideális tartózkodási hely a kirándulóknak, ráadásul itt található sok az ország legjobb szállodái és éttermei közül.
Éghajlat
Környezet, éghajlat: Dél-Himalája szélén fekvő ország,északról Kína, délről pedig India határolja. Szélesség és hosszúság szempontjából csak egy a sok kis ország közül, a magasságát tekintve viszont minden országot lehagy. Nemcsak hogy itt találhatók a világ legmagasabb hegyei - pl. a felhőkbe nyúló Everest és Annapurna -, de ezek a legfiatalabbak is, és még mindig nőnek. A négy hegylánc -Chure, Mahabharat, Himalája és a Tibeti-hg. - mellett délen hatalmas síkságok, az ország középső részén bőven termőhegyek, északon pedig magas sivatagok is találhatóak. A Mahabharat-hegylánc és a Himalája közötti megművelt területeken él a lakosság nagy része. Több, mint 65OO fajta faés vadnövény honos Nepálban. A nemzeti virág, a rododendron(v. havasszépe) márciusban és áprilisban borul virágba és különböző színekbe. Az állatvilág is nagyon változatos: 8OOmadár- és egzotikus emlősfaj él itt: többek között a királyi bengáli tigris és a hópárduc. Sajnos a vadvilág megtekintésének lehetősége nagyrészt a nemzeti parkokra,természetvédelmi területekre és Nyugat-Nepálra korlátozódik,ahol ritka az emberi népesség. Tipikusan két szezon jellemzi a klímát: a száraz- (októbertől májusig), és a csapadékos szezon(júniustól szeptemberig). A monszunok, amelyek gyakran elöntik a déli síkságokat, jellemzőek az egész országra. A hőmérséklet általában a nyári hónapokban (május, június) a legmagasabb, ésa téli hónapokban (december, január) a legalacsonyabb.

Étkezési szokások

A nepáli konyha meglehetősen egyhangú, különösen azért, mert a két gasztronómiai óriás, India és Kína között fekszik az ország. Általában az étkezések a dhal bhat tarkari-t jelentik,amely a lencseleves, a rizs és fűszeres zöldségek kombinációja. Másrészt Nepál alkalmazkodott a nyugati ízekhez,elterjedt ételek a mexikói taco, a japán sukiyaki, a thai csokoládé, a kínai mályvacukor, a hagymaleves, a borscs, aquiche és a szójaburger; továbbá a legjobb desszertek közül néhány: almás- és citromos pite, mandula- és gyümölcstorták -amelyek a világon bármerre megtalálhatók. A fenti étkek leöblítésére alkalmas a lassi (aludttej és víz frissítőkeveréke) és a hegyi gyártású árpasör, a chang.


2020. Szeptember 28.
Vendel
  Keresés:
     
  Bejelentkezés:
Név:  
Jelszó:  

Regisztráció
Hirdetés

Hirdetés

  © 2020. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.