Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Colombo
Colombo

Colombo (szingaléz nyelven Kolamba, Srí Lanka fővárosa, egyben legnagyobb városa. Lakosainak száma 642 000 (2001), külvárosokkal együtt 2,25 millió.
Nevének eredete

A Colombo név eredete a szingaléz Kola-amba-thota, amely lombos mangófákkal övezett kikötőt jelent. Ibn Batuta szerint a helyet már a 14. században Kalanpunak nevezték. A név a portugálokat Kolumbusz Kristófra emlékeztette, így a nagy felfedező nevéhez hasonló alakban vették át a bennszülöttektől.

Története
Colombo már kétezer évvel ezelőtt is ismert volt a római, arab és kínai kereskedők számára. A 8. században muzulmánok telepedtek le itt, akik a szingaléz királyság területére bonyolították a kereskedelmet a külvilággal. A portugálok a 16. században érkeztek ide. Elűzték a muszlimokat és az itteni fűszerkereskedelem védelmére erődöt építettek., ahova állandó helyőrséget telepítettek. 1656-ban heves ostrom után a hollandok foglalták el az erődítményt és a települést. 1796-ig Colombo volt a Holland Kelet-Indiai Társaság által irányított tengeri tartományok fővárosa. 1802-ben a terület új urai a britek Colombót tették meg Ceylon nevű gyarmatuk székhelyévé.

A gyarmatosítás korszaka 1848-ban ért véget, amikor a Ceylon elnyerte függetlenségét. A külföldi gyarmatosítás azonban máig is tartó mélyreható nyomokat hagyott a térségben. Ez megmutatkozik a törvényekben éppúgy mint az öltözködésben, az ételekben, a vallásban, a nyelvben és a nevekben. A sok évszázados gyarmati uralom legnyilvánvalóbb maradványa a város épületeiben mutatkozik meg, melyeken a portugálok, a hollandok és az angolok is rajta hagyták névjegyüket. Az 1980-as években Colombo elveszítette kizárólagos fővárosi rangját. Srí Lanka új adminisztrációs fővárosa ma Sri Jayawardenepura-Kotte.

A mai Colombo
Ma a Srí Lanka-i vállalatok többségének Colombo a székhelye. Az ipari tevékenység főként a vegyipar, a textilipar, üvegipar, cementgyártás, bőripar és bútoripar. Jeletős az aranyművesség, az ékszerészet. A várostól nem messze olajfinomító is működik. A városközpontban áll Dél-Ázsia második legmagasabb épülete a Világkereskedelmi Központ. A 40 emeletes Twin Tower komplexum fontos kereskedelmi vállalatok székháza.

A város a központja az ország kulturális életének is. Itt van a Colombói Egyetem, több főiskola, a nemzeti múzeum, számos templom és mecset. A város buddhista és hindu templomai több száz éves múltra tekintenek vissza. Itt van a Srí Lanka-i Rádó székháza, a Sri Lanka Broadcasting Corporation Dél-Ázsia legrégibb rádióállomása.


Látnivalók
Colombo szíve ma is az erőd, ahol a kormány irodáinak legtöbbje és az öt legelegánsabb szálloda található. Itt található az éjszakai szórakozóhelyek többsége is. Itt vannak a legjobb üzletek, éttermek, a bankok, a főposta, a bevándorlási hivatal és az utazási irodák. A legfontosabb turista látványosságok a gyarmatosítás korában emelt épületek:

Az elnöki palota, amely korábban a parlament épülete volt.
A 19. században épített Grand Oriental Hotel.
A Lighthouse Clock Tower óratorony, mely az erőd talán legjellegzetesebb épülete és állandóan mutatja az időt.
A főposta épülete.
A holland időszakban épített Delft Gateway.
A rendőrkapitányság épülete egykor holland kórház volt.
A gyarmati korszakban épültek még a Chartered Bank Building, a Hong Kong és a Shanghai Bank, valamint a Gordon Gardensben levő Queen Victoria Station épületei.A modern épületek közül a Ceylinco Building, mely az ország egyetlen az 1960-as években épített magas épülete, a Világkereskedelmi Központ, valamint a Hilton, Galadari és a Intercontinental Hotel épületei érdemel említést.

Ma is láthatók még azok az ágyúk, melyeket még a portugálok hoztak ide és egykor a várost védték az ellenséges támadókkal szemben.
Közel a tengerhez és a strandhoz található a Galle Face Green, ahol nagy tömegek szoktak összegyűlni és hatalmas koncerteket rendeznek.

A Slave Island egy sziget, melyet a Beira Lake, a város legnagyobb tava vesz körül. Egyokr a hollandok itt tartották az afrikából idehurcolt rabszolgákat. Ez ma a város kereskedelmi negyede, ahol kereskedelmi cégek, luxusszállodák, bevásárlóközpontok és áruházak sorakoznak. Éjszaka itt is élénk élet zajlik.

A Kollupitiya vagy Colpetty az a városrész, ahol legjobban megnyilvánul Colombo világvárosi jellege. Mindenütt felhőkarcolók, modern vásár és üzleti komplexumok láthatók. 2008-ban itt fog felépülni Dél-Ázsia legmagasabb felhőkarcolója, a Hyatt Regency.


Forrás : http://hu.wikipedia.org

2020. Március 29.
Auguszta
  Keresés:
     
  Bejelentkezés:
Név:  
Jelszó:  

Regisztráció
Hirdetés

Hirdetés

  © 2020. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.