Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


A dalai lámák
A dalai lámák
 
a tibeti buddhisták többségi gelugpa (sárgasapkások) rendjének a feje, 1959-ig Tibet mindenkori vallási és világi uralkodója.

Az első dalai láma Gedun Drubpa (1391-1475) volt, a közép-tibeti Tasilhumpo-kolostor alapítója és apátja. A XVI. században alakult ki a lámák újramegtestesülésébe vetett hit, miszerint utódaikban ők születnek újra, és mindannyian a könyörületes bódhiszattva (jövendő buddha), Avalókitésvara testi megnyilvánulásai.

A gelugpa rend második feje, Gedun Gjaco (1475-1542) a Lhásza melletti Bras-spugs (Drepung)-kolostor főapátja lett, mely ettől kezdve a dalai lámák székhelyeként ismert. Utóda, Szónam Gjaco (1543-88) fölkereste Altán mongol kánt, akitől a tiszteletbeli ta-le (európai nyelveken: dalai) címet kapta. Ez egyenértékű a tibeti gyacóval, és óceánt jelent, valószínűleg a bölcsesség szélességére és mélységére utalva. A címet utólag kiterjesztették az apát két elődjére is, ugyanakkor maguk a tibetiek a dalai lámát Gyalva Rinpocsének (nagy lámának) nevezik. A negyedik dalai láma, Jontan Gjaco (1589-1617) Altán kán dédunokája volt, az egyetlen nem tibeti dalai láma.
Utódját, Ngavang Gjacót (1617-82) általában a Nagy Ötödiknek hívják. A hosut mongolok katonai támogatásával ő szerezte meg a gelugpa irányzat uralmát a többi rivális rend fölött, és megszilárdította világi hatalmát Tibetben. Az ő idejében épült a Potala, a dalai lámák fenséges téli palotája Lhászában.

A hatodik dalai láma, Cangjang Gjaco (1683-1706) kicsapongó ember volt, és szerelmes verseket írt. Ez nem felelt meg magas hivatalának, amitől a mongolok meg is fosztották. Katonai kísérettel Kínába akarták hurcolni, de útközben meghalt.
Tudást őrző tiszta tenger - Tibeti dalok
Sári László: "Tested ízes húsú barack"

A hetedik dalai láma, Kelszang Gjaco (1708-57) idejében polgárháború dúlt, és a kínai Mandzsu-dinasztia uralmát kiterjesztették Tibetre is. Utóda, Dzsempal Gjaco (1758-1804) alatt gurkha csapatok törtek be Nepálból Tibetbe, de kínai segítséggel legyőzték őket. A következő négy dalai láma mind fiatalon halt meg, így az országot régensek kormányozták. Lungtög Gyacónak (1806-15), Culkrim Gyacónak (1816-37), Ketrub Gyacónak (1838-56) és Trinle Gyacónak (1856-76) hívták ezt a négy dalai lámát.

A tizenharmadik dalai láma, Thubten Gjaco (1875-1933) nagy személyes tekintéllyel uralkodott. A Mandzsu-dinasztiát megdöntő 1912-es kínai forradalom alkalmat adott a tibetieknek, hogy elűzzék a megosztott kínai katonaságot, és így a dalai láma független állam fejeként uralkodhatott.
A tizennegyedik dalai láma, Tenzin Gjaco 1935-ben, a kínai Csinghaj tartományban született tibeti szülőktől. 1940-ben került a trónjára, de 1959-ben 100 000 hívével Indiába kellett menekülnie, mert a tibeti nép felkelését leverte a kínai hadsereg, amely 1950-ben szállta meg az országot. A dalai láma emigráns kormányt hozott létre az indiai Dharamszalában, a Himalája hegyei között. 1989-ben tüntették ki Nobel-békedíjjal, ezzel elismerték erőszakmentes küzdelmét a kínaiak tibeti uralma ellen. Több könyvet írt a tibeti buddhizmusról, valamint egy önéletrajzot.

Magyarul megjelent művei:
Tenzin Gyatso, a XIV. dalai láma: Tibeti buddhizmus: Kulcs a középső úthoz (1992)
Száműzetésben - szabadon: A dalai láma önéletírása (1990, 1998)
Tenzin Gjaco: A tibeti buddhizmus. Dharma Füzetek 1. Bp. é. n.
Őszentsége a dalai láma: Ősi bölcsesség - Modern világ (2001)
Tillmann J. A. beszélgetése a dalai lámával (1995)

A DALAI LÁMA ÜZENETE - INSTRUKCIÓK AZ ÉLETHEZ
Sólyom András tibeti fotókiállításáról
Forrás: www.ericsson.hu.club/gallery/solyom
1. Vedd számításba, hogy a nagy szerelem és a nagy siker kockázattal jár!
2. Mikor veszítesz, legalább a leckét tanuld meg!
3. Kövesd a három T-t! Tiszteld önmagad! Tisztelj másokat! Tetteidért vállalj felelősséget!
4. Ne felejtsd el, hogy nem megkapni azt, amit kívánsz, néha csodálatos szerencse!
5. Tanuld meg a szabályokat, hogy tudjad, hogyan lehet áthágni őket!
6. Ne hagyd, hogy egy kis nézeteltérés tönkre tegyen egy nagy barátságot!
7. Mikor rádöbbensz, hogy hibát követtél el, azonnal tégy lépéseket a kijavítására!
8. Tölts mindennap egy kis időt magaddal!
9. Tárd ki a karjaidat a változásnak, de ne engedd el az értékeidet!
10. Emlékezz, hogy néha a csönd a legjobb válasz.
11. Élj jó, becsületes életet, így amikor öregebb leszel és felidézed az emlékeidet, képes leszel másodszor is élvezni azokat!
12. A szeretetteljes légkör az otthonodban, megalapozza az életedet!
13. Szeretteiddel való nézeteltérésed alkalmával foglalkozz csak az adott problémával, ne hánytorgasd fel a múltat!
14. Oszd meg a tudásod! Ez az egyik út a halhatatlansághoz!
15. Légy gyengéd a Földhöz!
16. Évente egyszer menj olyan helyre, ahol még nem voltál!
17. Emlékezz, hogy az a legjobb kapcsolat, amelyben az egymás iránti szeretetetek meghaladja az egymással szembeni érdekeiteket!
18. Mérlegeld a sikeredet annak fényében, hogy mit kellett föladnod azért, hogy elérd!
19. Vakmerő önfeladással kezeld a szerelmet és a főzést!


Forrás: http://www.terebess.hu/keletkultinfo2020. Március 29.
Auguszta
  Keresés:
     
  Bejelentkezés:
Név:  
Jelszó:  

Regisztráció
Hirdetés

Hirdetés

  © 2020. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.