Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Pattaya
      |   Lány az éjszakából   |

Kapcsolódó képgaléria:

Kapcsolódó linkek:
 • Go Pattaya.com
 • Pattaya térképek
 • Pattaya
   
  Pattaya, melynek jelentése „délnyugati szél”, a Sziámi-öbölben, Bangkoktól 147 km-re, autóval kétórányira fekszik, a bangkoki Eastern Terminálról indulva 3 óra busszal. 
  A turisták többsége egy napnál tovább marad, ám sokan vannak olyanok is, akik hónapokra költöznek ki, nem egy honfitársunk condoval (olyan, mint a szálloda, de minden szoba magán tulajdonban van) is rendelkezik. Alig 30 évvel ezelőtt Pattaya a vietnámi háborúban megfáradt amerikai katonák kevéssé ismert menedékhelye   volt, szállás nélkül, néhány étteremmel és egy kis halászközösséggel.

  Mai napig működik az UTAPAO ex katonai repülőtér, bár manapság a Pattayáról a déli szigetekre leruccanó külföldieket szolgálja ki. Azóta nemzetközi üdülőhellyé nőtt, ami repülővel majdnem azonos távolságra van Európától, Ausztráliától és Amerikától. Jelenleg több mint 21 000 szállodai férőhellyel rendelkezik a világ minden sarkából érkező turisták számára.

  Pattaya nem kifejezetten a fehér homokos tengerpartról a kék víz felé dőlő pálmákról híres. Állandó a közlekedési káosz, a parti árusok friss gyümölcstől, főtt ráktól a hamis Rolexen át a rája, krokodil és kígyóbőr árukon keresztül a parti (nagyon jó) masszázsig mindent el akarnak adni, de a látnivalókat nem tagadhatjuk le, ami főleg az egyedülálló férfiak számára kellemes.

  Vízpart
  Az ottani közönség inkább a méregdrágán kifizetett szálloda medencéje mellett múlatja az időt a puha, frottírral borított személyre/szobára szóló heverőkön. Délen van Jomtien beach. Ez az igazi strand, noha ez sem az a Part c. filmben látott romantikus feeling. Inkább egy élő, örökmozgó, árusokkal, mozgó thai „lacipecsenyésekkel” telített látványosság. Aki nyugalomra vágyik lesétálhat még délebbre. Jomtienen 4-500 méterrel odébb élvezheti a gyakorlatilag saját, privát strandot, ugyanis mindenki a zsúfolt, de élő strandra jár. Itt ilyen a közönség. Időnként a tengerpart tisztább is lehetne, de úszhatunk, sokféle vízi sportra is van lehetőség, és remek thai ételeket rendelhetünk a napernyőnk alá. Nem kihagyni a jégbehűtött kókuszdiót, amiből csak a tejet szokás kiinni, a nálunk hasznosnak titulált alkatrészeket ott kidobják.

  Aki romantikus, pálmás strandra vágyik, annak át kell mennie a környező szigetekre. A turistairodák egynapos utakat szerveznek a legfelkapottabb szigetekre, Koh Larn-ra és Koh Samet-re de a strandokon található speedboat, azaz gyorsmotorcsónak a legcélszerűbb. Mindkettő jól kiépített, számos szállodával, étteremmel és bungalóval. Koh Larnon 18 lyukú golfpálya található. A sziget déli csücske alkalmas búvárkodásra, de Koh Lin, Koh Sak és Koh Phai közelében még ennél is jobb. Ezekre a szigetekre a hajóút egy óra. A víz alatt a látási viszonyok kedvezőek a mélyvízi merüléshez.

  Gasztronómia
  Néhány szó a helyi, azaz a Pattaya környéki ételekről. Mindenképp ki kell próbálni a Tom Yam Khung levest (a helyi gulyásleves) ami rákokból és töménytelen fűszerből álló nagyon csípős hallé. Figyelem, a levesben található fadarabok, zöldek nagyrésze nem ehető, kár próbálkozni velük, csak az ízt szolgálják.
   
  Pad Thai
  Ami nálunk a pörkölt , az ott a pad thai, azaz mindenféle zöldség és hús üvegtésztával, legalább annyi variációja van, mint a mi pörköltjeinknek. A helyi konyhára nagy hatással volt az indiai konyha, ennek következménye a thaira áthangszerelt sokféle curry, amiket kókusztejjel készítenek. Legfinomabb a green, azaz zöld curry, ami már inkább thai, mint indiai. Ki lehet próbálni nyugodtan a különféle sült bogarakat is, nem lesz belőle semmi baj. 

  Általában elmondható, hogy akárhol veszünk ennivalót, bármennyire is nem tűnik higiénikusnak nem fogunk mérgezést kapni, mivel a nagy meleg miatt eleve mindent úgy készítenek, hogy a helyieknek se legyen bajuk ebből. Nem kell félni az utcai árúsoktól sem - csak mindent alaposan átsüttetni, erős szósszal lelocsoltatni. Jég is nyugodtan rendelhető, mivel azt is palackozott vízből készítik. Mindenhol. 

  Aki kevésbé bátrabb az egzotikus ízek felé, az talál amerikai étteremláncokat, európai éttermeket. Magyar turistáknak ajánlom a Sizzlert Pattaya belvárosában, ez szintén amerikai étteremlánc, relatív olcsón svédasztal, sztékek, saláták a nálunk megszokottnál sokkal magasabb színvonalon. A thaiak kanállal és villával esznek. Villával a szájba nyúlni náluk ugynazt jelenti, mint nálunk bicskával enni a fagyit. A villával piszkálják a ételt a kanálra. Ez annyira igaz, hogy Pattaya legelegánsabb szállodájában is a Thai ételhez csak kanalat és villát adnak. Persze a nyugati ételekhez megkapjuk a kést is, nehéz lenne a bifszteket kanállal megpróbálni. Ugyanakkor thai barátnőm inkább a késsel ette a bifszteket, mint villával. De persze elnézik a mi kultúránkat.

  Este sétálva a bárok között keressünk lufikkal feldíszített helyeket. Ez azt jelenti, hogy valakinek születésnapja van. Ilyenkor a vendég valóban vendég, csak az italt kell fizetni, a svédasztalos vacsora ajándék a bár részéről. És nem csak a „potya” vacsora, de a különösen bulis hangulat miatt is megéri betérni a „lufis” bárokba. 
  Lufis bár
   
  Wai
  Bizonyára mindenki fog találkozni a hagyományos thai „köszönöm”-mel a wai-val. Ez egy mozdulat, amikor
  valamiért hálásak, a két tenyerüket összeteszik és biccentenek. Ez nem több, nem kevesebb mint, amikor
  nálunk megköszönnek valamit. Nagyon hülyén néz ki - pláne ők röhögnek a hátunk mögött - amikor ezt a
  gesztust látva a turista okkal, ok nélkül waizik. A wai-nak akkor van helye, ha megköszönök valamit és csakis akkor, ha a hierarchiában ez lefelé szól.

  Másik fontos info. Amennyire mindenhol próbálják a magyar turistát a hátsó szobába, bungallóba stb. egyéb kelet európainak járó al szobába tenni, ez ott is működik. Nem működik viszont a mindenhol bevált üvöltözés, fenyegetőzés, a thaiak máshogyan működnek. Nekik aki ordibál, asztalt ver az gyenge ember, mert nem lép, hanem dühöng. Egy mosollyal és kellő humorral mindent el lehet intézni.
   
  A kis szentélyek a házak előtt
  Azok a kis házacskák, amik olyan egzotikusan állnak minden épület előtt, telerakva fantával, étellel egy legendára vezethetőek vissza. A legenda szerint, ha vásárolok egy földet az ottani szellemeket ki kell elégítenem és új otthont teremteni nekik, hogy ne kísértsenek vissza az előző lakhelyükre. Így a jövőben az ő otthonuk a kis szentély, ahol gondoskodom róluk és cserébe ők békén hagynak az én új területemen. 
  Szentély
   
  Sok igaz és hamis legenda él a városról és szexiparáról. Két nagyon fontos tudnivaló. Soha, semmilyen körülmények közt ne kerüljünk még a közelébe se kábítószernek, mert igen könnyen a filmből ismert Bangkok Hiltonban - ahogy a helyiek hívják - a majomketrecben találhatjuk magunkat, méghozzá igen hosszú időre. 
   
   
  2020. Március 29.
  Auguszta
    Keresés:
       
    Bejelentkezés:
  Név:  
  Jelszó:  

  Regisztráció
  Hirdetés

  Hirdetés

    © 2020. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.