Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Koh Samui
Koh Samui
 
A földnyelven félúton lefelé a Sziámi-öbölben halványan látható Koh Samui-szigetcsoport egyre népszerűbbé válik. A hátizsákos turisták utolsó menedékének számító Koh Samui - koh szigetet jelent - manapság fokozatosan alakul át drága üdülőterületté. A repülőtér megépülése óta ellepte a szervezett turizmus.

Thaiföld harmadik legnagyobb szigete a Koh Samui tucatnyi, pálmákkal szegélyezett stranddal rendelkezik. A két leghosszabb Chaweng és Lamai - a legjobban kiépített. A kisebbek, mint a Chaeng Mon, Tong Yang és Mae Nam olyanok, mint egy képeslap. Tiszta kék tenger, fehér homokos strand, buja zöld kókuszpálma-ültetvények. 

A strandolás a fő aktivitás vagy passzivitás Koh Samuin. Chawengen szörf- és csónakkölcsönzés is van. 
A szigeten kellemes sétákat tehetünk.Koh Samui 35 000-es lakossága főleg halászatból, kókusztermesztésből és kereskedelemből él, bár manapság sokan a turizmussal is kapcsolatba kerültek. Lelkes túraszervezők fogadják a földnyelv Surat Thani kikötőjéből érkező komphajókat.
Szállásprobléma nincs. Barátságos emberek ajánlják a lehetőségeket és az elszállítást. 

Koh Samui legnagyobb települése Na Thon, megannyi kávézóval és főleg ausztráliai fiatalokból álló hátizsákos turisták által fenntartott üzlettel. Ennek megfelelően éjszakai élete főleg sörivászatból áll, nem mindenki megelégedésére, de Thaiföld mindent megtesz, hogy bárki kielégíthesse igényeit.
Na Thonon kívül csak csendes falvak vannak, ahol a halászhajók kirakodásának, hálói javításának vagy a kókuszdió betakarításának mindennapi munkáit láthatjuk. Bárhová megyünk Koh Samui szigetén, erjedő kókuszdió szagát érezzük. 

Ez és a sziget gondtalan élete Polinéziára emlékeztet. Bő választék van Koh Samuin a látnivalókból, melyhez 52 km-nyi burkolt útfelület segít. Vezetett útra mehetünk egy Na Thon-i utazási iroda szervezésében, vagy bejárhatjuk a szigetet magunk is. Terepjáró autót, motorkerékpárt bérelhetünk, vagy a változatosság kedvéért, a helyi stílusnak megfelelően, szálljunk fel egy song taóra, egy autóbusszá átalakított furgonra. Ahogy körbeszáguld a szigeten, a vezető hangosan bemondja a strandok nevét, így nem tévedhetünk el. Két vízesés is van a szigeten. Hin Lat a kikötőtől rövid sétával elérhető. Vigyünk magunkkal fürdőruhát is. Van két szép templom is: Hin Ngunál, a sziget északi végében egy hatalmas ülő Buddha-szobrot láthatunk. 

Koh Samui kb. 80 kisebb szigettel van körülvéve, melyek között Phangan és Koh Tao, azaz Teknősbéka-sziget a legismertebb. Lakóik halászok és kókuszpálma-farmerek. Mindeddig Phangan csupán szerény mértékben épült ki; ezért sokan nyugodt életéért keresik fel. Valóban csendesebb és olcsóbb is, mint
Koh Samui, valaha Koh Samui is ilyen lehetett. A Bo Phut strandról (Koh Samui)9.30-kor indul egy hajó, mely másfél óra alatt ér Chalok Lam (Koh Phangan)-ba. Visszaútra innen 14.30-kor van lehetőség. 
Na Thon-i túraszervezők egész napos utakat indítanak az Ang Thong Nemzeti Tengeri Parkba, mely Koh Samuitól 30 km-re északnyugatra van. Na Thonból 8.30-kor indul, vissza 17.00-kor. Kiváló helybúvárkodásra. Minden szükséges dolgot vigyünk magunkkal. Az út az időjárástól és a jelentkezők számától függ.

Hogyan érhető el
Mindenkinek, aki Koh Samuira utazik, a szárazföldi Surat Thani városon kell keresztülmennie. Bangkokból ajánlatos a gyors éjszakai vonatot használni, utazási idő 12 óra. (Vegyünk kombinált vasúti/hajó jegyet.)
Légkondicionált buszok Bangkokból naponta kétszer indulnak: utazási idő 14 óra.
Az okosok repülnek. A Thai légitársaságnak naponta két járata van; repülési idő 1 óra.
Surat Thaniban éjszakai szállásra a Wang Thai Hotelt ajánljuk (1 Talad Mai Road. A Sziámi-öbölben fekvő nagyvárosban halászattal, hajóépítéssel és bányászattal foglalkoznak. A Koh Samuira történő utolsó utazási szakaszra többféle mód van. Legjobb buszra szállni, és másfél óra alatt a Don Sak rakpartra (70 km) utazni a hajócsatlakozáshoz. A hajók naponta 9.00 és 16.00kor indulnak. Gyerekeknek nagy élmény lehet az
expressz-hajó, az út kétórás. Indulnak Ban Donból 7.30-kor, 12.00-kor és 14.30-kor. Az utolsó visszatérő járat Samuit 15.00-kor hagyja el.
                       
 
2020. Március 29.
Auguszta
  Keresés:
     
  Bejelentkezés:
Név:  
Jelszó:  

Regisztráció
Hirdetés

Hirdetés

  © 2020. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.