Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Feng Shui mint életérzés, avagy az otthon harmóniája
 
      FENG SHUI mint életérzés, avagy az otthon harmóniája
Mi lehet az oka annak, hogy az egyik lakásban már az első pillanatban jól érezzük magunkat, míg a másikban nem leljük a helyünket?

A Feng Shui szakértők szerint mindez nem véletlen, mert úgy tartják, ha a lakásban, munkahelyen, vagy azon a telken, amelyen épült, rosszul oszlanak el az energiák, a lakók, dolgozók közérzete, életútja alakulása körül is problémák lehetnek.
         Évszázadokkal ezelőtt Kínában a Feng Shuit hétpecsétes titokként kezelték, a napi élet belső titka volt, és csak a politikai változások révén vált mindenki számára nyitottá. A Feng Shui, mint fogalom szelet és vizet jelent, de hívhatjuk a terek akupunktúrájának is. Ha elveit figyelembe vesszük, képes olyan körülményeket biztosítani a városlakók számára is, mint ha az érintetlen természetben tartózkodnánk.
         A Feng Shuiról szóló első európai tanulmányt Ernest J. Eitel tiszteletes, a Londoni Missziós Társaság tagja tette közzé 1873-ban, de a nyugati világot már korábban elbűvölte és zavarba ejtette. Amikor a császárság idején a kínai kormányzat arra kényszerült, hogy kikötőket adjon át a gyarmati hatalmaknak, kivétel nélkül olyanokat választott, amelyek elhelyezkedését a Feng Shui szakértők a legrosszabbnak ítélték:"kopár sziget, amelyen még házak is alig vannak."
         A kínaiak a Feng Shui alapelvei szerint határozták meg városaik helyét, általában kerülték a sík területeket, amelyeket veszélyesnek tartottak az árvizek és tájfunok miatt. Egy épület vagy település elhelyezkedését akkor tekintették ideálisnak, ha egy domb déli oldalán feküdt, védve az északi széltől. Ennek értelmében Kína, amikor területet kényszerült adni az amerikai és európai kereskedők raktárai számára Kantonban, egy lápos részt ajánlott fel a Gyöngy-folyó mellett, ami Feng Shui szempontok alapján a létező legrosszabb helynek számított. A kínai mandarinok látván, hogy a külföldiek épületeit azonnal elárasztották a fehér hangyák, igazolva látták a Feng Shui hasznosságát.
         Vagy 30 éve Hongkongban, a britek először a ma Boldogság-völgy néven ismert alacsony fekvésű, mocsaras területet akarták megtenni az új gyarmat központjává. A kínai lakosságon már a puszta ötlet hallatán is "rémület" vett erőt. Így amikor a völgyhöz utat törő mérnökök sorra haltak meg sárgalázban, és a már felépített házaikat el kellett hagyni a maláriás megbetegedések miatt, a kínaiak igazolva látták aggodalmaikat, és azt gondolták, hogy a britek ismerik ugyan a Feng Shuit, de bolondnak tettetik magukat. A Boldogság-völgyben elszenvedett kudarc után a gyarmati kormányzat úgy döntött, hogy a ma Centralnak nevezett, kedvező fekvésű, dombokkal körülölelt víz közeli területen telepedik meg. Később, amikor a főmérnök fákat ültetett a kopár dombokra, a helyiek elképesztően agyafúrtnak tartották.
        
 
         A Feng Shui szakértők irtóznak az éles szögeket bezáró építményektől, amelyek olyanok, mint a védtelen szomszédokra irányuló "tőrök". Még a kormányok sem tudják magukat függetleníteni magukat ettől. A hongkongi kínaiak éveken keresztül nagyon leleményesnek tartották a briteket amiatt, hogy a kormányzó házát a város legkedvezőbb domboldalára építették, amely mögött magas fák állnak, előtte utak kanyarognak, és gyönyörű kilátás nyílik a kikötőre. Az 1980-as évek végén a kínai kormány I.M. Peit, a neves építészt bízta meg a Kínai Bank új épületének megépítésével a kormányház közelében. Hetven emeletével ez lett Hongkong legmagasabb épülete. Tele van tűzdelve szerencsétlen éles sarkokkal, amelyek állítólag gonosz kis dárdákat hajigálnak a kormányzó rezidenciájára. A Feng Shui szakértők ezeknek az állandó támadásoknak tulajdonítják a britek gyarmatvesztését.
        Mikor alakult ki a Feng Shui?
         A kínaiak tisztelik őseiket. Háromezer évvel ezelőtt alakult ki az a hiedelem, amely szerint a sírok megfelelő elhelyezése szerencsét hoz a következő generációknak. A Han-dinasztia idején, (Kr.e. 206-ban kezdődött) a Feng Shuit kiterjesztették a lakóházakra is.
         Milyen irányzatok vannak a Feng Shuiban?
         Az ősi Feng Shuinak két alapvető iskolája van. Az egyik a Forma Iskola, amely Kína déli hegyvidékes részén alakult ki, ahol a terepviszonyok alakulására, vagyis a hegyek, völgyek formájára, és a folyókhoz való viszonyaira támaszkodtak. A Feng Shui szakértők alaposan tanulmányozzák a vidéket: nézik a táj összképét, a fák lombozatát, sőt még a talaj színét is. Kína északi lapos részén alakult ki a másik iskola, amely az iránytűre és kifinomult számításokra támaszkodott. Ezért ezt Iránytű Iskolának nevezik. A harmadik irányzat az intuitív Feng Shui, amely vagy 40 éve alakult ki, ez is egy igen hatásos módszer.
        Hogyan működik a Feng Shui?
         A Feng Shui rendszer alapja ugyanaz a "Csi", azaz életenergia, amely jól ismert a tradicionális kínai orvoslásból. A Csi, a kozmikus energia, minden élet forrása. Az emberi szervezetben az energiapályákon, azaz a meridiánokon keresztül áramlik.
         A Feng Shui a lakást vagy a házat az emberi szervezet hasonmásának tekinti: a száj a bejárati ajtónak felel meg, az ablak a szemnek, a falak a bőrnek. A Csi tehát akkor képes megteremteni az ember jó közérzetét, ha az illető lakásában vagy házában is nyugodtan áramolhat, és a hátsó ajtón vagy ablakon keresztül távozhat a szabadba. Jó, ha a bejárattal szemben nincsen ablak, mert azon keresztül eltűnik az energia, és ugyanezen okokból jó, ha a mellékhelyiséget sem közvetlenül a bejárattal szemben helyezik el.
        
 
         Egy másik eset egy külföldi nagyváros egyik szállodájával esett meg. Hiába hozták évről évre rendbe, mindvégig ráfizetéses volt. Aztán tulajdonos váltás történt, aki azonnal Feng Shui tanácsadót hívott a pangás okának felderítésére. A szakértő megállapította, hogy a liftet éppen a szálloda bejáratával szemben helyezték el. Így a felvonó elvitte a bejárat felől érkező friss Csi energiát, és ez okozta a rossz üzletmenetet. Ajánlatára a liftet nem kevés pénzért elfordították, és három év múlva nem hogy az egész átalakítási költség megtérült, hanem az egyik legfelkapottabb sikeres szálloda lett a városban.
        Mi a bagua?
         Hogy lakáson belül melyik helyiség hol helyezkedjen el, ezt a Feng Shui szakértő az úgynevezett bagua térkép segítségével határozza meg. Ez nem más, mint egy olyan nyolcszög, amelynek 8 szektora van, és tartalmazza a szimbolikus iránytűként működő, az élethelyzetek térképének nevezett I Ging 8 trigramját, melynek segítségével megállapíthatók a ház vagy lakás külső belső energiái. A bagua azt is megmutatja, hogy a vizsgálat tárgya mely irányból kapja a belső energiáját, és hogyan hasznosítja azt. Lokalizálja és megvilágítja a belső élet olyan területeit, mint amilyen a karrier, a pénz, a tudás, a hírnév, a házasság, a család, utazás, kreativitás. Ha ez a térkép az előbbiekben felsoroltak bármelyikéből hiányt mutat, a kiegyenlítésben is nagy segítséget jelenthet.
         Példa erre : egy 28 éves tanárnő, hogy munkahelyéhez közelebb lakjon, lakást cserélt. Az új lakás területéből hiányzott az önművelés-tudás terület, valamint a karrier területe a Wc területére re esett. Nem telt el 2 hónap a költözés után, a tanárnőt elbocsátották állásából.
        Miből tudhatjuk meg, hogy lakásunkban megfelelően áramlanak az energiák?
        1. Ha belépünk, és egy pillanatra megállunk, már rögtön észleljük, hogy jól érezzük-e ott magunkat, vagy sem. Hogy kellemes kisugárzása van-e a lakásnak, vagy sem. Szívesen időznénk már a bejáratnál, vagy alig várjuk, hogy beljebb lépjünk. A bejárat és környéke legyen barátságos, hívogató. Ne torlaszoljuk el különféle akadályokkal, például cipőkkel, telezsúfolt fogassal, szanaszét heverő gyerekjátékokkal. Ezek a tárgyak ugyanis megakadályozzák az energia szabad beáramlását lakásunkba.
2. Elég energiadús-e odabenn a levegő. Ha igen a válasz, minden rendben van, ha viszont nem, annak valószínűleg az az oka, hogy a lakásban nem elegendő a Csi áramlása. Figyeljük meg azokat a helyiségeket, ahol a legtöbb időt töltjük. A hálószobát, az étkezőt, a kedvenc ülőhelyünket. Nézzük meg a sarkokat, az éleket, amelyek láthatatlan nyílként irányulnak az emberre, nem mutatnak-e fekvőhelyünk vagy dolgozóhelyünk fele. Ha igen, semlegesítsük őket virágokkal, kendőkkel.
3. Nézzük meg, hogy az előszobából nyíló szobák kapnak-e elegendő életenergiát. Ha eldugott folyosóról nyílnak, valószínűleg nem. Ezen változtathatunk fényekkel és kristályokkal, amiknek energia terelő hatásuk van.
        
A Feng Shui további alapja
         A Feng Shui többek között az öt elem tanára épül. Tanítása szerint az emberre, a házra, a Csi áramlásra különböző energetikai rezgésállapotok is hatnak. Az öt elem: a víz, fa , tűz, föld, fém. Valamennyi égtáj, szín, forma besorolható ezen elemek közé. Mind az emberek, mind a lakások rendelkeznek egyénre jellemző elemekkel. Ezek harmóniában vagy konfliktusban állnak egymással. Az öt elem módszerével a konfliktusok kezelhetők. Így például , ha a konyhában a tűzhely mellett vagy vele szemben a mosogató vagy a hűtőszekrény áll, az azt mutathatja, hogy a konyhában a beszélgetők között a nézeteltérések igen gyakoriak. Ennek oka, hogy a tűzhely a tűzelemhez tartozik, a mosogató és a hűtőszekrény a vízelemhez. E két elem, a víz és a tűz konfliktusban áll egymással, hiszen a víz kioltja a tüzet. Ez a feszültség hat a konyhában tartózkodókra. Hogy e két elemet harmóniába hozzuk, fa elemet alkalmazunk. A víz táplálja a fát, a fa táplálja a tüzet. Így a három elem harmóniában van. A fa elem színe a zöld, tehát hogy a konfliktust orvosolni tudjuk, zöld szőnyeg vagy tapéta alkalmazása ajánlott a tűzhely és a mosogató közé.
         A Feng Shui nem csodaszer, amellyel minden problémát orvosolni lehet, de segítsége annyit jelent mint egészségben és harmóniában élni. Ha meg akarjuk változtatni környezetünk előnytelen adottságait, tegyük meg: ha életünk minősége javul, már megérte.
       
 
 Forrás: http://ezo.hu/index.php?id=14
2021. November 27.
Virgil
  Keresés:
     
  Bejelentkezés:
Név:  
Jelszó:  

Regisztráció
Hirdetés

Hirdetés

  © 2021. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.