|
Gyömbér | | Eredetileg a trópusi Ázsia esőerdőinek növénye. Kínában már i. e. előtt használták. A rómaiak boraikat fűszerezték vele, a középkorban pedig jelentős szerepet játszott a fűszer kereskedelemben. Angliában gyomorerősítő italokat és sört készítettek belőle, a 16. század óta Amerikában is ismert, hozzájuk a spanyol és portugál hajósok szállították.
A növény gyökere szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős aromájú fűszert. Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása van. Főként szeletelve, őrölve árusítják. Angliában, Amerikában a jellegzetes gyömbér sört készítik belőle, mely igen frissítő, ízletes ital.
Gyógyhatása
Gyógyteaként torokfájás, gyomorbajok, felfúvódás, gyengeség ellenszere, vértisztító hatása van. Enyhíti az influenzával járó izomfájdalmat. Alkalmazható a hányinger megszüntetésére is, ám egyes kutatások szerint a várandós kismamák reggeli rosszullétét nem enyhíti. A gyógynövényüzletekben, gyógyszertárakban utazási betegségekre ajánlják, általában kapszulákban adagolva; ajánlatos az utazás előtt 1-2 órával bevenni.
Gyógytea: 2-3 cm-es gyökérdarabot vágjunk össze és főzzük 0,5 liter vízben félórán át. Szűrés után mézzel édesíthető. Ajánlott naponta háromszor fogyasztani.
Levesek, burgonya-, és babfőzelékek, vadhúsok, mártások, mézeskalács, forralt bor, likőrök kitűnő fűszere. Rendkívül intenzív aromája van, ezért a recepteknek megfelelő adagokat használjunk, és csak a főzés utolsó fázisában ízesítsünk vele. Túladagolva csípős, keserű ízt ad az ételnek.
M. Kovács Ágnes / nepszava.hu
|
|
|