Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Citrom
Citrom
A citrom (latin neve: Citrus medica L.) déli-
gyümölcs, és egyben fűszer is. Népies nevei:
citronyád, és citrony.
Indiában fedezték fel, de ma már Európa
déli részein, valamint Kaliforniában és
Floridában is termesztik. A 3-5 méteres fa
gyümölcse, (citri fructus) egész évben
terem.

Felhasználása:
A megmosott gyümölcsöt vékonyan (hogy a fehér belső részétől mentes legyen) meghámozzuk, így sokoldalúan levesek, saláták, hús-, rizsételek ízesítésre használjuk. A sárga héja reszelve töltelékek, (mák, dió, túró), levét tea, kávé, gyümölcslevesek, turmixitalok, puncs, szósz, hidegtálak, hal- és egyéb húsételek ízesítésére használják.

Gyógyhatása:
A citromnak emésztést serkentő és gyomorerősítő hatása, magas C-vitamin tartalma miatt, a meghűléses időszakokban megelőző, javító hatása van, a külső héja, szolgáltatja a közkedvelt aromájú fűszert. A legértékesebb oldó, és méregtelenítő gyümölcs az érett citrom. Sajnos ilyen gyümölcs nálunk nemigen kapható, mert a bolti citrom, utóérlelő vegyszerekkel permetezett. A fentiek miatt a héja egyáltalán nem fogyasztható.
Hurutos, náthás, influenzás esetekben, lassú tűzön világosbarnásra (narancsbarna), sült citrom fogyasztása ajálható. A sütés következtében egy enyhe szerves szalicilsav jön létre, amely igen érős tisztító, verejtékeztető hatású szer, ellentétben a szervetlen szalicilsavakkal (aszpirin, kalmopirin, stb). Ez utóbbiak mérgek, míg a szerves szalicilsav erőteljesen oldja a húgysavakat, savtalanítja a vért. Az oldódási krízis esetleg fájdalommal, kellemetlen érzésekkel, gyomor, alhasi fájdalommal jár. Ilyenkor nem szabad a kúrát abbahagyni, hanem vegétáriánus étrenddel, hashajtó teákkal segíteni kell a méregkiürítést. A máj méreglerakódásait tisztítja, bélféreghajtó és puffadásgátló hatása van. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat.
A citromlé hígított formában is elpusztítja a kolera-, a diftéria-, és a tífuszbaktériumokat. Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amikor a citrom ne segítene. A bőrnek is elsőrendű fiatalítója és regenerálója, megelőzi a kopaszságot, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. A citromlé jó bőrápolószer, mandula-, vagy avokádóolajjal elegyítve. Ha ezt erősen a fejbőrbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást.

Egyéb tulajdonságai:
A gyümölcs nagy mennyiségű citromsavat tartalmaz, ami természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben, s mintegy szabályozó faktorként működik. A feleslegesen bekerült ásványi anyagokat, sókat, bomlástermékeket oldja, kivételes újjáépítő (regeneráló) tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pótolja, segít azokat a szervezethez kötni. 4 g fehérjét, 58 g zsírt, 23 g szénhidrátot, 6 g szerves sót, 22 g rostot tartalmaz kilogrammonké
 
Forrás : http://hu.wikipedia.org
 
 
2017. Október 19.
Nándor
  Keresés:
     
  Bejelentkezés:
Név:  
Jelszó:  

Regisztráció
Hirdetés

Hirdetés

  © 2017. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.