Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Kapor
Kapor 
A kapor (Anethum graveolens L.) a Földközi-tenger vidékéről származó
gyógy-, és fűszernövény. Népies elnevezései: fűszerkapor, kertikapor, kertikömény, uborkafű.
Felhasználjuk a zöld virágos részét nyersen és szárazon morzsolt állapotban (Anethi folium), valamint magja (Anethi fructus). Zölden és szárítva, magját egészben és darálva is használjuk. Átható aromáját a benne lévő illóolaj-tartalmától kapja, a frissen szedett zsenge hajtásaiból készített kaporszósz, — főtt húsok, húsgombócok, halételek, ínyencek rák és csiga ételeihez kiváló. Őrölt magja a véres hurka kiváló ízesítője.

Felhasználás
Felhasználható még levesek, főzelékek, saláták, egyes gombaételek, körözöttek, mártások valamint kovászos uborka, paprika, savanyú káposzta és tök eltevésénél. A friss zöld kapor az erdélyi ordás-palacsinta ízesítője.

Gyógyhatása
Teája felfúvódás, emésztési zavarok, bélpangás, vízhajtás, esetén jó hatású.

Termesztése
Magról állandó helyre vetik; zölden virágzás előtt kell szedni, ha a magok barnás-zöld színűek, szárazak ernyőit óvatosan levágjuk, napos helyen után-szárítjuk, majd lemorzsoljuk és átrostáljuk vagy óvatosan szeleljük.
 
 
 
Forrás : http://hu.wikipedia.org
 
 
2017. December 11.
Árpád
  Keresés:
     
  Bejelentkezés:
Név:  
Jelszó:  

Regisztráció
Hirdetés

Hirdetés

  © 2017. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.