Kapribogyó
A kapribogyó (kaporna, tüskés kaporna,
kápri) a Dél-Európában és a Földközi-tenger
partvidékén honos kapri cserje
(Capparis spinosa) ecetben, sóban,
olajban tartósított, még ki nem nyílott
fonnyasztott bimbója.
A Földközi-tenger mellékén (francia, görög,
olasz tengerparton) honos cserje sötétzöld,
borsó nagyságú virágbimbóját
(Capparis flos),még fel nem nyílt állapotban
gyűjtik, sós ecettel tartósítják. Hatóanyaga a
sárga színű rutinglikozid, melyből kb. 0,05 -ot tartalmaz.
Gyakran hamisítják más növények, leginkább a mocsári gólyahír bimbójával.
Felhasználható
Húsételek, mártások, körözöttek, vadas ételek, hidegtálak, halételekhez. Étvágygerjesztő és vérnyomáscsökkentő hatása van, erősíti az immunrendszert.
Forrás : http://hu.wikipedia.org
|