Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Komló
Komló
 
A komló (Humulus lupulus) a sörgyártás egyik legfontosabb alkotóeleme, a kenderfélék (Cannabinaceae) családjába tartozik. A gyógynövény legfontosabb felhasználási területei: nyugtató- és altatószerként, valamint gyomorpanaszok ellen.Hazája valószínűleg Kelet-Európa volt, azonban a 8. század óta egész Közép-Európában elterjedt. A komló évelő kúszónövény, 3-6 m magasra nő. A jobbra csavarodó száron horgas szőröket és folyamatosan elhelyezkedő hosszú nyelű, 3-5 karéjú, nagyon durva leveleket találunk. Ennél a kétlaki növénynél a porzós és a termős virágok külön növényen találhatók. Gyógyszerként és a sörfőzéshez csak a termős növények virágait, a komlótobozokat használják, amelyeket nagyüzemi méretekben termesztenek. A gyógyszerészek a drogot Strobuli Lupulinak (Lupuli strobulus) nevezik.
Elvirítás után a virágzat megnövekedő murvaleveleivel és takarópikkelyeivel tobozszerűvé válik. A tobozkában mirigyszőrök találhatók, amelyekben a keserű ízű és tartósító hatású lupulon és humulon válik ki. A tobozkából nyert komlóliszt a sörgyártásban fontos.
 
 
Forrás : http://hu.wikipedia.org
 
 
 
2017. Október 19.
Nándor
  Keresés:
     
  Bejelentkezés:
Név:  
Jelszó:  

Regisztráció
Hirdetés

Hirdetés

  © 2017. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.