Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Narancs
Narancs
A narancs Latin neve: (Citrus aurantium L.), népies neve: Auranci, Oránzs
Ennek a mindenki által ismert és közkedvelt déligyümölcsnek, a külső héja (Aurantii cortex), szolgáltatja a közkedvelt aromájú ízesítő fűszert.
A narancsbogyó külső rétegét, a jellegzetes sárga színű héját, a kereskedelemben, - színe alapján "flavedó"-nak nevezik. A belső, fehér réteg, taplószerű, melyet "albedó"-nak neveznek. Az értékes, illóolajat tartalmazó rész a flavedó,
amely keserűanyagot, karotinoidot és narancssavat tartalmaz.

Felhasználása:
Nyers állapotában reszelve, de szárítva is használják. Higiéniai szempontból fontos, hogy felhasználás, vagy a szárítás megkezdése előtt, alaposan tisztítsuk meg. Különböző édességek, cukrászati termékek, likőrök, de édes sütemények és krémek készítéséhez, de sütve készített szárnyasételekhez is használják.

Gyógyhatása:
Nagyon jó ízjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító.
Itt említjük meg a kürasszó kérget, amely a nyugat-indiai szigetcsoport egy részén termő, különleges narancsfajta héja. Ebből készítik a hires "Curacao" néven ismert likőrt. (kürasszó-likör)vagy narancsos csokoládéként is ízletes!
 
 
Forrás : http://hu.wikipedia.org
 
 
2017. December 11.
Árpád
  Keresés:
     
  Bejelentkezés:
Név:  
Jelszó:  

Regisztráció
Hirdetés

Hirdetés

  © 2017. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.