Narancs
A narancs Latin neve: (Citrus aurantium L.), népies neve: Auranci, Oránzs
Ennek a mindenki által ismert és közkedvelt déligyümölcsnek, a külső héja (Aurantii cortex), szolgáltatja a közkedvelt aromájú ízesítő fűszert.
A narancsbogyó külső rétegét, a jellegzetes sárga színű héját, a kereskedelemben, - színe alapján "flavedó"-nak nevezik. A belső, fehér réteg, taplószerű, melyet "albedó"-nak neveznek. Az értékes, illóolajat tartalmazó rész a flavedó,
amely keserűanyagot, karotinoidot és narancssavat tartalmaz.
Felhasználása:
Nyers állapotában reszelve, de szárítva is használják. Higiéniai szempontból fontos, hogy felhasználás, vagy a szárítás megkezdése előtt, alaposan tisztítsuk meg. Különböző édességek, cukrászati termékek, likőrök, de édes sütemények és krémek készítéséhez, de sütve készített szárnyasételekhez is használják.
Gyógyhatása:
Nagyon jó ízjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító.
Itt említjük meg a kürasszó kérget, amely a nyugat-indiai szigetcsoport egy részén termő, különleges narancsfajta héja. Ebből készítik a hires "Curacao" néven ismert likőrt. (kürasszó-likör)vagy narancsos csokoládéként is ízletes!
Forrás : http://hu.wikipedia.org
|