Padlizsán
A padlizsán egy zöldségnövény, amelynek latin neve: (Solanum melongena L.),
magyar népies elnevezései: török paradicsom, tojásgyümölcs, kék paradicsom,
de egyes vidékeken vinete néven is emlegetik.
//
Jellemzői:
A csucsorfélék családjába tartozó egynyári növény. Kelet-Indiából származik, ahol már évezredekkel ezelőtt is termesztették, de hazánkban is egyre jobban kedvelik és termesztik. Bokra 40-100 cm magas, fásodó szára elágazik. A termés színe fajta szerint lehet fehér, sárga, lila, fekete, formája gömbszerű, vagy hosszúkás is.
Felhasználása:
Kitűnő előétel, saláta, kirántva, palacsinta tésztába megforgatva és kisütve, vagy rakottan főétel, levesbe is főzhető, főzeléknek, de töltve, és párolva, padlizsánkrém, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő.
A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd rendszerint keserű.
A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán népek között. A legismertebbek:
muszaka (görög)
ratatouille (francia, provanszi)
escalivada (katalán)
vinetesaláta (román és erdélyi magyar)
Forrás : http://hu.wikipedia.org
|