Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Padlizsán
Padlizsán

A padlizsán egy zöldségnövény, amelynek latin neve: (Solanum melongena L.),
magyar népies elnevezései: török paradicsom, tojásgyümölcs, kék paradicsom,
de egyes vidékeken vinete néven is emlegetik.
//
Jellemzői:
A csucsorfélék családjába tartozó egynyári növény. Kelet-Indiából származik, ahol már évezredekkel ezelőtt is termesztették, de hazánkban is egyre jobban kedvelik és termesztik. Bokra 40-100 cm magas, fásodó szára elágazik. A termés színe fajta szerint lehet fehér, sárga, lila, fekete, formája gömbszerű, vagy hosszúkás is.

Felhasználása:
Kitűnő előétel, saláta, kirántva, palacsinta tésztába megforgatva és kisütve, vagy rakottan főétel, levesbe is főzhető, főzeléknek, de töltve, és párolva, padlizsánkrém, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő.
A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd rendszerint keserű.
A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán népek között. A legismertebbek:
muszaka (görög)
ratatouille (francia, provanszi)
escalivada (katalán)
vinetesaláta (román és erdélyi magyar)
 
 
Forrás : http://hu.wikipedia.org
 
 
2017. Október 19.
Nándor
  Keresés:
     
  Bejelentkezés:
Név:  
Jelszó:  

Regisztráció
Hirdetés

Hirdetés

  © 2017. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.