Paradicsom
A paradicsom (Solanum lycopersicum) a Solanaceae családba tartozó növény,
Dél- és Közép-Amerikában honos. Népies neve: paradicska, tomata, tomató.
//
Nevének eredete:
Az Amerikából behozott zöldségféle eredeti neve az indián eredetű tomata volt.
Magyar neve a paradicsom a „Paradicsom almája”, „paradicsomalma”
névből rövidült. A növény „alma” nevét máig őrzi az olasz neve (pomodoro, azaz „aranyalma”)
Leírása:
A paradicsomot nyers fogyasztásra és konzerválásra egyaránt termesztik. Nagyon sok fajtája van és sokféleképpen használható fel.
Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül a C-vitamin (20-30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, és 1,6 mg karotin jelentős.
A zöld paradicsom fogyasztása veszélyes, mert mérgező hatású szolanint tartalmaz, ami az érés során elbomlik.
Felhasználása:
Felhasználható nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak.
Gyógyhatása:
Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkoloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek.
Hámozva a diétás étrendbe is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik.
Forrás : http://hu.wikipedia.org
|