Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Pasztinák
Pasztinák
 
A pasztinák (Pastinaca sativa) a répával rokon, Európában őshonos
gyökérzöldség. Már az ókorban ismerték, és csak a burgonya érkezése után szorult
vissza. Népies neve: paszternák, olaszrépa, peszternák, pasztinák, édesgyökér.
A gyökér és a mag a petrezselyemhez hasonló ízű, csak kissé édesebb. A magja hasonló célt szolgál, mint a kapormag, levelét nem használjuk. A petrezselyemnél nagyobb tápértékű, ezért ezt az újra közkedvelt növényt a konzervipar is használja. A 16-22 cm hosszú gyökér a petrezselyemnél gazdaságosabb, édeskés, sima felületű és fűszeres ízű.
//
Gyógyhatása:
Hatóanyagai hasonlóak a petrezselyeméhez, gyökerének főzete vizelethajtó, görcsoldó, vese- és epekő, illetve gyomorbajok esetén jó hatású.

Termesztése:
Hasonló a petrezselyeméhez, csak vízigényesebb. A magokat kora tavasszal vetjük el, egymástól 30 cm-es távolságra. Szárazság esetén ajánlatos öntözni. 4-5 leveles korban egyeljük, gyakran kapáljuk.
Az ősszel kiszedett gyökereket, száraz homokba rakva, fagymentes helyen tároljuk.

Felhasználása:
Minden olyan ételben, amelybe petrezselymet használunk, de kevesebb kell belőle, és az ételnek édeskés ízt ad. Különösen a babételek készítésénél javasolt a használata.
 
 
Forrás : http://hu.wikipedia.org
 
 
2017. December 11.
Árpád
  Keresés:
     
  Bejelentkezés:
Név:  
Jelszó:  

Regisztráció
Hirdetés

Hirdetés

  © 2017. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.