Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Sáfrányos szeklice
Sáfrányos szeklice

A trópikus Afrikából származik, de nálunk több helyen is termesztik. A növény virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös, vagy vörösesbarna lesz. Gyenge illatú, kesernyés ízű. A fészekből kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék, (Carthami flos) adják a fűszert.
Szárított állapotban vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízű növényi fűszert, festő növénynek is nevezik, mert kétféle festékanyaga, a vízben oldódó saflór-sárgát, a vízben nem oldódó pedig, saflór-vöröset tartalmazza.
//
Elnevezései:
A sáfrányos szeklice Latin neve: (Carthamus tinctorius L.), angolul Safflower,
de válogathatunk, a magyar népies elnevezések közül is, amely a népszerüségére is utal: magyarpirosító, magyar sáfrány, olajözön, parasztsáfrány, pórsáfrány, szaflór, szeklice, vadsáfrány.

Felhasználása:
Húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizsételek, de sajtok, gyógyteák és italok, színezésére, ízesítésére használják. Használják még, főleg szinezésre, a borászat, gyógyszerészet, és és ízjavító hatása miatt a cukrász iparban is. Felhasználasakor a vörös szín eléréséhez, jóval többet kell használni, mint a sárgához. Felhasználása Húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizsételek, de sajtok, gyógyteák és italok, színezésére, ízesítésére használják. Használják még, főleg szinezésre, a borászat, gyógyszerészet, és és ízjavító hatása miatt a cukrász iparban is. Felhasználasakor a vörös szín eléréséhez, jóval többet kell használni, mint a sárgához.

Gyógyhatása:
 Gyógyhatása, a krocetin nevű anyagának köszönhető, amely csökkenti a koleszterinszintet, a szívinfarktus megelőzésében is szerepe van, de vérnyomáscsökkentő hatása is ismert. Régen a népi gyógyászatban, a virágok főzetét, erős köhögés, fulladás ellen használták, ma már ilyen esetekben orvoshoz fordulunk.

Termesztése:
A melegebb fekvésű talajokat kedveli, magját ősszel, vagy tavasszal 40-50 cm-es, vagy ennék kisebb 15-20 cm-es sor, és tőtávolságra áprilisban vetik. Különösebb gondozást nem igényel. Virágját folyamatosan szedik és árnyékos helyen szárítják.

Tárolása:
Mind a szárazanyag, a szín és hatóanyag megvédése érdekében, jól zárható, nem átlátszó üveg, porcelán, fa, vagy bádogdobozban ajánlott tárolni.

Forrás : http://hu.wikipedia.org
 
 
2017. December 11.
Árpád
  Keresés:
     
  Bejelentkezés:
Név:  
Jelszó:  

Regisztráció
Hirdetés

Hirdetés

  © 2017. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.