Szegfűbors
Nyugat-Indiában, Jamaikában, Közép-Amerikában honos fa (Pimenta officinalis B.) termése, a szegfűbors. Latin neve: (pimentea fructus), magyar népies neve:
amomummag, angol fűszer, jamaikai bors, piment.ízében a borsra, illatában a szegfűszeg és fahéj keverékére emlékeztető. Ráncos héjának színe
sötétbarna, vagy vörösesbarna, illata aromás, gyengén égető ízű. Illóolajat, gyantát, zsíros olajattartalmaz.
Felhasználható:
Csak mérsékelt mennyiségben szabad használni, más fűszerekkel együtt, mert egyes fűszereket kiemel,másokat nagy mennyiségben használva elnyomhat.
Pácok, szószok, pástétomok, halételek, vagdalt húsok, saláták, sütemények kolbász- és húsáruk, gyógyteák, likőripari termékek illatosítására, ízesítésére. Fűszerkeverékek alkotórésze lehet.
Gyógyhatása:
A belőle készült tea gyomorgyengeség, és felfúvódás esetén használható, de illóolaját az illatszerek készítésénél, és a likőripar is felhasználja. Erős aromája nagyon illékony, ezért jól zárható edényben kell tárolni.
Forrás : http://hu.wikipedia.org
|