Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Tárkony
Tárkony
 
Elnevezései:
A tárkony (latin neve: Artemisia dracunculus )egy gyógy-, és fűszernövény.
Magyar népies neve: esztragon, tárkonyüröm, tárkony.

Erdélyből került Magyarországra. Régebben nagyon kedvelt, jellegzetesen fűszeres
illatú, kissé kesernyésen csípős ízű fűszer. Illóolajának illata az ánizsra emlékeztet.

Felhasználása:
Friss, zöld állapotában, vagy sóban, illetve ecetes vízben eltéve és szárítva is felhasználható. Saláták, ecetes savanyúságok eltevésénél, de levesek,
főtt húsok, szárnyasok, birka, bárány, vadhúsok, valamint zöldbab, zöldborsó, és burgonya főzelékek, ecetek ízesítésére is használják.
Teája (Dracunculi herba) vesetisztító, epehajtó, étvágyfokozó hatású.

Termesztése:
Középkötött talajban, őszi tőosztással szaporítják. Májusban, meleg napos helyre ültessük 30x40 cm-es távolságra. Vízigényes növény, ezért öntözést igényel.

Tárolása:
Virágzás előtt a földfeletti 10 cm-re lévő leveles hajtásokat vágjuk, szellős árnyas helyen szárítjuk. Csak így őrzi meg jellegzetes ízét és világos zöld színét.
 
 
Forrás : http://hu.wikipedia.org
 
 
2017. December 11.
Árpád
  Keresés:
     
  Bejelentkezés:
Név:  
Jelszó:  

Regisztráció
Hirdetés

Hirdetés

  © 2017. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.