Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Ánizs
Ánizs
 
Ánizs (latinul Pimpinella anisum): fűszernövény.
Népies neve: ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs, bécsi- vagy édes-
kömény.A Földközi-tenger mellékéről származó, Magyarországon is termesztett egyéves, illatos növény. Szürkésbarna színű, 3,5-5 mm hosszú termése (Anisi fructus) a fűszer, melyen gyakran a kocsány rész ismegtalálható. Jellemző kellemes illata. A köménymagra emlékeztető, de annál erősebb szagú, édesen aromás ízű fűszer,melyet már az ókorban is használtak.

Konyhai alkalmazása
Az ánizsmagot általában egészben használjuk, ha mégis szükséges, összetörhetjük, de mindig csak a szükséges mennyiséggel tegyük, mert gyorsan elveszíti jellegzetes aromáját. Fűszerként az egész világon sokoldalúan használják fel, illóolajat, fehérjét, cukrot tartalmaz.
Felhasználható főzelékek – vöröskáposzta, sárgarépa, tök, cékla, stb. –, vadas ételek, mártások készítésénél, mindet előnyösen érdekessé tehetjük egy kevés ánizzsal.
 
Ánizs
 
Édességeknél gyümölcskompótok, édes rizs, köhögés elleni cukorkák, pudingok, tészták, sütemények készítésénél, egyes vidékeken kenyérsütésnél, sós süteményeknél. Italok – puncsok, szirupok, likőrök, édesborok és tea – ízesítője.A likőrgyártásban is használják. A görög Ouzo likőr jellegzetes ízét az ánizs adja.

Gyógyhatás
Gyógyhatása miatt (étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető) gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként is használják. A gyermekgyógyászatban mint szélhajtó szinte nélkülözhetetlen. Gyógyszerekhez ízjavítóként is használják.
Illóolaj az ánizs magvaiból, vízgőzzel való lepárlás útján nyerhető. Ilyen módon az ánizsmagból származási helytől függően 6-9% olaj vonható ki. Használják illatosításra, gyenge hashajtónak, és a belső elválasztású secretumok (tej, köpet) gyorsabb kiválasztására. A tetveket gyorsan elpusztítja, ezért kenőcsalakban vagy borszeszes oldatban fejtetvek ellen is alkalmazzák.
A bőrt érzékenyítő, és/vagy enyhén irritáló tulajdonságai miatt nem ajánlott az ánizsolaj tartós több héten keresztüli használata.

Termesztése
A déli és délnyugati országrészekben, a jó tápanyagú, talajokon termeszthető, meleg és tápanyagigényes növény. Április elején 25-30 cm távolságra vetik, a fő- és mellékernyők érésekor aratják. Cséplés után szellős helyen tárolják.
 
 
Forrás : http://hu.wikipedia.org
 
 
2017. Október 22.
Előd
  Keresés:
     
  Bejelentkezés:
Név:  
Jelszó:  

Regisztráció
Hirdetés

Hirdetés

  © 2017. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.