Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Bazsalikom
Bazsalikom
A bazsalikom (latinul Ocimum basilicum L.) dísz-, fűszer-, és gyógynövény.
Népies elnevezései: bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű, német bors.
Eredetileg Dél-Ázsiából, Perzsiából, Afrikából került hazánkba, és itt is kedvelt kerti, cserép- és fűszernövény lett. Jellegzetes illatú és dús aromájú, színe zöld, virága pedig fehér színű. Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, mely illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz.
A kereskedelemben morzsolt állapotban kerül forgalomba. Légmentesen lezárt fűszertartóban, fénytől védve tárolandó.

Felhasználása:
Igen sokoldalúan felhasználható. Alkalmas levesek, (különösen fehérbabból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, és gyógytea készítéséhez.
Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni.

Termesztése:
Általában barna homoktalajokon, március-áprilisban langyos ágyba, május elején pedig 20-30 cm-es távolságra ültetik ki. A virágzó növényt vágják, szárítják, majd a leveles hajtásokat lemorzsolják.
 
 
 
Forrás : http://hu.wikipedia.org
 
 
 
2017. December 16.
Aletta
  Keresés:
     
  Bejelentkezés:
Név:  
Jelszó:  

Regisztráció
Hirdetés

Hirdetés

  © 2017. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.