Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Fekete áfonya
Fekete áfonya
 
A fekete áfonya (latinul: Vaccinium myrtillus) egy gyümölcstermő növény, termését és levelét a népi gyógyászatban is felhasználjuk. Népies nevei: havasi meggy, kukajsza, kukujza, molabogyó, afinya.Hazánkban a Sopron környéki és Vas megyei
erdőkben, kisebb állományokban előforduló cserje. Az erdélyi havasok jellegzetes gyümölcse. Borsó nagyságú, hamvaskék színű termése
(Myrtilli fructus) szolgáltatja a vadas ételek híres ízesítőjét.
A faiskolákban nemesített változata nagyobb bogyókat terem. A humuszban gazdag, savanyú kémhatású, közepes vízellátottságú talajt szereti. A kert félárnyékos részeinek szép dísze is lehet.
Gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat, flavonoidokat (főleg antocianidineket) tartalmaz.
Az őz, nyúl, szarvas, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen. Ezekhez az ételekhez kompót, mártás, saláta, vagy dzsem formájában lehet feltálalni. Különleges zamatán kívül az áfonyával a szervezetbe értékes tápanyagot is juttatunk.
Lekvár, (dzsem), gyümölcsbor, szörp, vagy tea alakjában is nagyon jó hatású a bélflórára, mert a bél nyálkahártyáját ellenállóvá teszi, emésztési zavaroknál, krónikus bélhurutnál, bélfertőzéseknél, hasmenésnél, és szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz. Beszámolók szerint, a második világháborúban a brit pilóták, éjszakai bevetések előtt, marokszámra ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Ma a gyógyszertárakban kivonat formájában kapható
 
 
Forrás : http://hu.wikipedia.org
 
 
2017. Október 22.
Előd
  Keresés:
     
  Bejelentkezés:
Név:  
Jelszó:  

Regisztráció
Hirdetés

Hirdetés

  © 2017. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.