Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Közönséges boróka
Közönséges boróka
 
A közönséges boróka (latinul: Juniperus communis L.)egy fűszernövény. Népies neve: apró fenyő, borostyántüske, borosán, borovicska, borsfenyő,
fenyőmag, gyalogfenyő, töviskés fenyő.

Főleg a Duna-Tisza közén, de hazánk más részein isnagy tömegben fordul elő.
Örökzöld cserje, második éves kékes, hamvas bevonatú termései (Juniperi fructus)
szolgáltatják a kissé édes, kesernyésen zamatos, nagyon aromás, enyhén csípős ízű fűszert.Tartalmaz illóolajat, juniperint, flavonglikozidát,invertcukrot, gyantát, cseranyagot, fehérjét,viaszt és pektint.
Régóta használt fűszer; egész vagy őrölt állapotban használják.
Felhasználható főzelékek, saláták, savanyú káposzta, húsételek, marinírozott halételek, vadpástétomok, sertés- és vadsültek, fűszerkeverékek, sonkapácok, grillezett húsételek ízesítéséhez, gyógyteákhoz, lekvárkészítéshez, pálinkakészítéshez (borovicska, gin.) Kitűnő izzasztó hatású, reumatikus panaszok esetén. Vizelet- és szélhajtóként, étvágyfokozóként, epe- és vesekő-oldószerként valamint hurutos megbetegedéseknél.
 
 
 
Forrás : http://hu.wikipedia.org
 
 
 
2017. December 16.
Aletta
  Keresés:
     
  Bejelentkezés:
Név:  
Jelszó:  

Regisztráció
Hirdetés

Hirdetés

  © 2017. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.