Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Len
Len
 
Len (Linum usitatissimum) egynyári kb 1 méter magasra megnövõ rost- és olajnövény.
A Linaceae-családhoz tartozik, melynek kb 150 tagja van a földön. Levelei keskenyek, világoszöldek, virágja halványkék vagy fehér. Fajtától függõen 40–80 centiméter magasra nõ (az angliai v. apró len (Linum catharticum ) apró, csupán 7-15 cm. magas).
A gumótermésben legtöbb tíz fényes barna mag található.
A lent az egész földön termesztik, az utóbbi évtizedekben ismét megnövekedett az érdeklődés a lentermesztés irányába. Egyike a legrégebben termesztett növényeknek. Rostját a legrégibb idő óta használják szövet előállítására. Európában eleinte
az Alpesektől délre, a Linum angustifolium Huds. többnyári és többszárú faj rostjait szőtték, amint a Felső-Olaszország kőkorszakbeli és Svájc cölöpházaiban
talált maradványok tanúsítják.
Ez a faj Európa déli részén s a Kanári-szigetektől
Palesztináig és Kaukázusig terem. A jelenlegi házi len valószínűleg a Perzsa-öbölből származik, ahol Egyiptomban, Asszíriában és Mezopotámiában 4-5000 éve termesztik.
Az egyiptomi múmiák takarója is a mikroszkópikus vizsgálat szerint len szövet volt, a régi sírokban lengubót és a lenmagokat is találtak. Az antik görögök és arabok is ismerték már a len gyógyhatását.
 
Len szárából kiváló, tartós textilszövetet készítenek, mely kivételes anti bakteriális tulajdonsággal rendelkezik, ez a tulajdonság a különleges kórházi textilek gyártásánál hasznosítható.
A tápanyagban dús magokból lenolajat préselnek, mely többek közt a szervezet számára nélkülözhetetlen zsírsavakat tartalmaz. A lenolajat ezen kívül különböző festékek, lakkok és padlóburkolatok nem mérgező alapanyagaként is hasznosítják.
A lenmag:
A lenmag használata a modern táplálkozásban kiemelkedő. Az egyre több túlfinomított élelmiszer között a feldolgozatlan lenmag szinte egyedülálló. A legtisztább és legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká válhat. Az emberi szervezet sejtjei, amelyek lenolajat tartalmaznak, sokkal ellenállóbbak, mindenféle szempontból kevésbé sebezhetők, mint a közönséges zsírokkal ellátott test.
A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58 százalék linolenic nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban 9 százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék. Más táplálékunkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben.
Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagy mennyiségben van benne kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum, króm stb.
A lenmag, illetve a lenolaj mind több teret hódít táplálkozásunkban. Napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását.
Gyógyhatásai:
Agyműködést serkentő és koleszterein szint csökkentő hatása miatt ér- és szívbetegeknek ajánlott a fogyasztása. Izületi és egyéb gyulladások kezelésére is sikerrel alkalmazzák.
Fogyasztási módjai:
A lenmagot kétféleképpen fogyaszthatjuk. Nehezebb megemészteni a ledarált magot, így a súlyos betegek a nyersen préselt olajat fogyasszák salátára, illetve túróval. Az egészségesek számára ajánlatos, ha frissen õrölt lenmagot fogyasztanak reggelire, szójával, napraforgóval, szezámmal egy kis lekvárra, vagy gyümölccsel esetleg sóval is ízesítve.
Ha teát főzünk a lenmagból, előtte megőrölhetjük, a magot egészben is megfőzhetjük. Mivel kemény, zárt magról van szó, sokáig kell főzni, legalább fél órán át.
 
 
 
Forrás : http://hu.wikipedia.org
 
 
2017. December 16.
Aletta
  Keresés:
     
  Bejelentkezés:
Név:  
Jelszó:  

Regisztráció
Hirdetés

Hirdetés

  © 2017. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.