Hátterek-témák   |   Követséginfó   |   Gasztronómia   |   Feng Shui   |   Füstölők   |   Fűszerek   |   Kézműves anyagok   |   Gyógynövények   |   Ásványok   |   Vallás   |   Tea   |   Illóolajok   |   Jóga  


Rozmaring
Rozmaring

A rozmaring egy fűszer- és gyógynövény. Dél-Európában honos, de nálunk is újra közkedvelt,örökzöld bokor levelei (rosmarini folium) adják a kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert.
 
// Egyéb nevei:
Latin neve: Rosmarinus officinalis, Angol neve: Rosemary, Népies neve: rozmarin, antosfű.

Felhasználása:
Illóolajat, szaponint, cseranyagot tartalmaz,
nyersen, vagy szárazon a fürdővízbe áztatva
illatosít és frissítő hatású.
Felhasználható mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás-, és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány-, és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására.

Gyógyhatása:
Forrázatát ideg-, és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de a kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére is használják. Nyersen és szárított állapotában is használják a fürdővízek, (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti.

Szaporítása:
Szaporítható tőosztással, de hamarabb lesz szedhető rozmaringunk, ha a 8-10 leveles hajtások csúcsait, neves homokban gyökereztetjük. Másik módszer, ha 10-15 cm hosszú hajtásairól, az alsó leveleket eltávolítjuk, egy pohár vízbe állítjuk, a gyökérkezdemények megjelenése után pedig nedves homokba ültetjük. Otthoni használatra cserépbe is ültethető.
 
 
Forrás : http://hu.wikipedia.org
 
 
 
2017. Október 22.
Előd
  Keresés:
     
  Bejelentkezés:
Név:  
Jelszó:  

Regisztráció
Hirdetés

Hirdetés

  © 2017. Oriental Art Kft. MÉDIAAJÁNLAT | KAPCSOLAT | NYILATKOZAT | MÚZEUMOK | KÉP ÉS IRODALOM | OLDALTÉRKÉP Készíttte: InterPont Plus Kft.